Bulivan

2011.02.04. 13:42

Budapesten is bemutatja a hetedik szimfóniát az Apocalyptica

Visszatér Budapestre új albumának anyagával az Apocalyptica. A világ egyik legizgalmasabb zenéjét produkáló finn csapat február 23-án lép a Petőfi Csarnok színpadára. Az együttes előzenekara a német A Life Divided lesz.

Gyuricza Ferenc

Az Apocalyptica nem ismeretlen a hazai közönség számára, hiszen számos alkalommal adtak már koncertet Magyarországon. Eljutottak hozzánk önálló turnéik során, de szerepeltek már különböző fesztiválokon, így a Szigeten, illetve a Metalmania egyik közreműködőjeként is. Ezúttal újra önálló turnéjuk keretében vetődnek el a magyar fővárosba.

 

 

Az Apocalyptica a világ egyik legkülönlegesebb zenekara, amely a klasszikus zene és a rock műfajának házasításával jött létre. Az együttest zeneművészeti főiskolára járó, de a heavy metal stílusa iránt elkötelezett fiatalok hozták létre. Első albumuk bombaként robbant a zenei színpadokon, eleinte ugyanis azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy a Metallica dalait dolgozták át csellóra. A hangszer a későbbiekben is maradt, s eleinte további feldolgozásokra is vállalkoztak, ám idővel saját dalok írásába is fogtak. A többségében instrumentális tételek közé időnként néhány énekes dal is került, ezek előadásához olyan világhírű előadókat kértek fel, mint a Slipknot és a Stone Sour frontembere, Corey Taylor, a H.I.M. énekese, Ville Valo vagy a The Rasmus-ból ismert Lauri Ylönen.

Az együttes tavaly készítette el hetedik stúdióalbumát, amely stílusosan a 7th Symphony címet viseli. A nagylemez megjelenését közel egyéves világ körüli turné követi, aminek keretében újra ellátogatnak Budapestre. Az együttes élőben nyújtott teljesítménye talán még szórakoztatóbb, mint a lemezen, hiszen túl azon, hogy csellózás közben intenzív headbang-et mutatnak be a finn zenészek, koncertjeiket a szólók sokasága, illetve az improvizációs hajlam is jellemzi. A színpadon ráadásul nemcsak az instrumentális dalokat adják elő, hanem az énekkel kísért szerzeményeiket is, amiket a koncertekre teljesen átdolgoznak, s a számokban felbukkanó énekdallamokat valamelyik tag adja elő csellón.

Az Apocalyptica idei budapesti koncertjének előzenekara az elektro-rockot játszó német A Life Divided lesz. A müncheni zenekarnak most készült el bemutatkozó albuma, a Passenger, amelyen érzelmes dallamokat kombinálnak elektronikus hangzásokkal és agresszív gitárfutamokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!