Bulvár

2009.04.25. 19:10

Dübörgő polák puma: disznókat marcangol Gryzek

Varsó (MTI/dpa) - Titokzatos nagymacska, vélhetően egy puma tartja rettegésben az embereket Lengyelország délnyugati részén, Opole város közelében.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

 A ragadozó egy hónapja tartó garázdálkodása alatt vadon élő állatokat, valamint juhokat és disznókat is szétmarcangolt. Az állat létezésére több bizonyíték is szolgál, egy német turista például telefonjával készített bizonyító erejű felvételeket. 

Opole városában riadókészültség van, még egy forródrótot is létrehoztak, amelyet a polgárok gyakran fel is hívnak. Sokszor érkezik azonban téves információ, legutóbb például puma helyett egy gazdátlan kutya keltett riadalmat.

Edward Ambicki, az opolei puma-válságstáb alelnöke elmondta: egyelőre tisztázatlan, hogyan került erre a területre az eredetileg az amerikai kontinensen honos vadmacska. Elképzelhető, hogy valaki az országba csempészte, majd a határellenőrzéstől tartva szabadon engedte. Az a feltételezés, miszerint egy csehországi állatkertből szökött meg a ragadozó, nem igazolódott be - tette hozzá. Bár a nagymacskák általában kerülik az embereket és csak akkor támadnak, ha sarokba szorítják őket, a hatóságok felszólították a lakosságot, hogy éjszaka kerüljék el az erdőt, és zárják el háziállataikat.


Felvétel az egyik lengyel lapból: akár puma is lehet
 
A helyi média időközben valóságos sztárt csinált a "fantom pumából". Opole napilapja nevet is keresett az állatnak. A beérkezett javaslatok közül végül a Gryzek, azaz Fogacska név diadalmaskodott. Többen azt is lehetségesnek tartják, hogy két vadmacskáról van szó: egyes fotókon ugyanis az állat szőre világos, míg más felvételeken lényegesen sötétebb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!