Bulvár

2010.08.04. 05:30

Horgas Eszter fuvolaművésznél a szépség és a harmónia belülről fakad

Karcsú, szőke, gyönyörű nő a színpadon: egy szál fuvolájával a szívünkhöz szól, elvarázsol és elrepít egy másik, harmonikus, szebb világba. Horgas Eszter úgy érzi, jutalomként éli az életet.

Osváth Sarolta

Szinte bármihez nyúl, sikert arat, koncertjein világhírességekkel kalandozik művek és műfajok között. Boldog, mert azzal tesz másokat is boldoggá, amit a legjobban szeret. – Valószínűleg az előző életemben valami nagyon jó cselekedetet hajtottam végre, amiért ilyen jutalomban van részem – kezdi némi spirituális felütéssel a beszélgetést a művésznő, akit Siófokon, két koncert között, egynapos „lazítás” közben értünk el. Eszter éppen túl van egy nagy sikerű közös koncerten a világhírű Nathalie Cole-lal. A legendás Nat „King” Cole lánya, nyolcszoros Grammy-díjas énekesnő budapesti koncertjére – amely európai turnéjának része volt – Horgas Esztert hívta meg vendégként. Pedig nem szokása, általában egyedül lép fel. Al Di Meola, a világhírű gitárművész pedig immár rendszeres partnerének tekinti a magyar fuvolaművésznőt, közös produkcióik lemezen is megjelentek, sőt, közös CD-jük készült, amely platinalemez lett és külföldön is nagy piaci sikert aratott.

– Nathalie Cole-t valószínűleg ennek köszönhetem, meghallotta a játékomat és ennyi. Májusban megcsörrent a telefon és a szervezők felkértek, hogy a művésznő budapesti koncertjén magyar művészként lépjek fel – meséli. – Önállóan és vele közös számot is játszottam. Már nem titok, hogy jövő májusban Rhoda Scott orgonaművésszel közös koncertjük lesz Budapesten. – Magam sem értem, mi a titka, hogy tizennyolc éves korom óta megtalálnak a világ legjobb zenészei. Talán – némi ezotérikus magyarázattal – az lehet mögötte, hogy a zeneakadémia elvégzése óta számtalan lehetőséget kaptam arra, hogy külföldön éljek és dolgozzak, és talán a világ élvonalába kerüljek. De nem tudom elhagyni a hazámat. Al Di Meola mondta erre: „Ha Mohamed nem megy a hegyhez, a hegy jön Mohamedhez”. Lehet, hogy tényleg „bevonzom” ezeket a lehetőségeket, a Nathalie Cole-koncert után a szervezőkkel már egy áprilisi Los Angeles és környéki koncertturnéról beszélgettünk. A koncertet véletlenül meghallgatta a belga nagykövet és vendége, az antperweni fesztivál igazgatója.

Másnap találkoztak Szőcs Géza kulturális államtitkárral és elmondták neki, hogy milyen nagy hatással volt rájuk egy magyar zenész. Kiderült, hogy rólam van szó, tegnap már velük ebédeltem és meghívtak a jövő évi fesztiválra.
Közben Horgas Eszter és a ClassJazz Band önálló estre készül, amelynek szeptemberben a Zsidó Nyári Fesztiválon lesz a bemutatója. – Egy különleges, egész estét betöltő műsorral készülünk a címe: A tangó világa. Ez lényegében kifejezi, miről is szól. A klasszikus és a könnyű műfaj ötvözése számomra mindig határtalan izgalommal jár, a közös zenélés a klasszikus, a jazz és a könynyűzene legkiválóbb művelőivel valami egészen megfoghatatlan magasságokba röpít. Ez az én saját világom. Igazán boldoggá tesz, hogy világsztárokkal játszhatok együtt, de akkor nekem kell az ő művészi világukba belehelyezkedni vagy legalábbis igazodni hozzá. Közben pedig él bennem a vágy, hogy a mostanra már letisztult, karakteres Horgas Esztert is megmutassam. Ezért nagyon fontosak nekem a saját produkciók. A tangó világában Astor Piazzolla a meghatározó zeneszerző. Darabjainak a tangó az alapja, a dallamvilág fülbemászó, a ritmus pörgős, szenvedélyes és szerelmes. Nagyon sok hangszerrel, sok színt meg tudunk mutatni. Mindebből kiderül, hogy Horgas Eszter a nyarat elsősorban munkával tölti, de már jövőre is „be van táblázva”.

– Tavaly megesküdtem, hogy még egyszer nem dolgozom végig a nyarat, pihenni fogok, lányaim is igénylik az együttlétet, de mégis belecsúsztam az idén is. Tényleg koncert koncertet követ, talán mert több „felállásban” és különböző műfajokban dolgozom. Szerencsésnek érzem magam, mert számomra ez nem teher,  tudatosan hangolom át magam. Néha ez azzal már, hogy vannak pillanatok, percek, amikor egészen kikapcsolok, már a következő program zenei világában járok. Az idén nyáron azért lesz egy hetünk a pihenésre is, augusztusban, a gyerekekkel együtt. Horvátországba megyünk, egy kis szigetre, ahol tavaly már voltunk a párommal. Nagyon sok lehetőség van a kirándulásra, motorcsónakot bérelünk és felfedezzük a környező szigeteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!