Bulvár

2011.03.07. 10:45

Riói karnevál 2011: szambaiskolák parádéja

Péntek délelőtt óta tart a világ legnagyobb karneválja Rio de Janeiro-ban. Több ezer turista érkezett a rendezvényre idén is, hogy láthassa - többek között - a szambaiskolák versenyét.

MTI

Helyi idő szerint péntek délelőtt a Rio de Janeiró-i polgármester  átadta a város kulcsait a mitikus Momo királynak, ezzel hivatalosan is kezdetét vette a világ legnagyobb karneválja, amelynek során öt napon nem hallgat el a zene, nem lankad a tánc. (Momo király mítikus figura, aki a karneváli káosz fölött uralkodik.)

Noha a leglátványosabb, legnépesebb és legcsillogóbb fiesta az ország legnagyobb városában zajlik, ettől a naptól kezdve egészen hamvazószerda éjszakájáig minden brazíliai város is megrendezi a maga karneválját, amelyen álarcosok, dobosok vonulnak fel és a közhiedelemmel ellentétben nemcsak a világhíressé vált szambának, hanem más tradicionális táncoknak - a maracatúnak, a xangónak és a marchinhának - is komoly szerep jut.

Tűzijáték és fülsüketítő dobszó közepette, mintegy hetvenezer helyszíni és több millió televíziós néző szeme láttára megkezdődött vasárnap este a riói karnevál csúcspontja, a szambaiskolák felvonulása.

A tizenkét leghíresebb szambaiskola a karnevál több mint másfél kilométeres főutcáján, a Sambódromón vonul fel a nézők előtt. A jegyárak ötventől több ezer dollárig terjednek, attól függően, hogy a zsúfolt padokra vagy a légkondicionált, pezsgővel teletömött VIP-fülkékbe szólnak.

A kétnapos eseményt televízión is milliók követik Brazíliában és világszerte. Az iskolák a karnevál bajnoka címért és a karneváli koronáért versengenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!