Bulvár

2011.10.18. 14:00

Botrány: nácinak nevezte a pápát Susan Sarandon

"Nácinak" nevezte XVI. Benedek pápát Susan Sarandon egy New York-i filmfesztiválon zajló közönségtalálkozón. Az eset nyomán katolikus és zsidó csoportok is tiltakoztak és felszólították a színésznőt, hogy kérjen bocsánatot.

MTI

Az Oscar-díjas színésznő szombaton a Hamptons Nemzetközi Filmfesztiválon ragadtatta el magát, amikor egy nyilvános interjú során színészkollégája, Bob Balaban a pályafutásáról faggatta.
   
Sarandon elmesélte, hogy annak idején elküldte a halálbüntetés ellen érvelő filmje, a Ments meg, uram! alapjául szolgáló könyvet a pápának.
   
"Az előzőnek. Nem a mostani náci pápánknak" - idézte a Newsday című New York-i újság a színésznő szavait. A lap beszámolója szerint Balaban finoman megrótta beszélgetőtársát a megjegyzését, de a színésznő megismételte azt.
   
XVI. Benedek pápa, felkenése előtt Joseph Ratzinger a negyvenes évek elején rövid ideig tagja volt a Hitlerjugendnek, ami akkoriban elkerülhetetlen volt - közölte a Vatikán. A II. világháború idején dezertált a hadseregből. Szülei hívő katolikusként elutasították a náci ideológiát.
   
A 65 esztendős Sarandon római katolikusként nőtt fel New Yorkban. Az éhség elleni küzdelemtől az AIDS-kampányokon keresztül az iraki háború ellenzéséig számos fontos társadalmi ügy mellé állt. Több mint tíz éve az UNICEF jószolgálati nagykövete.
   
Hétfői közleményében a New York-i központú Katolikus Liga a Vallási és Polgári Jogokért elnevezésű szervezet a színésznő megjegyzését "trágárnak" minősítette, és úgy értékelte, hogy Sarandon szándékosan fogalmazott így. Az antiszemitizmus ellen küzdő Rágalmazás-elleni Liga (ADL) pedig felszólította a filmsztárt, hogy kérjen bocsánatot a katolikus közösségtől. Mint hangsúlyozták: az ilyen gyűlölködő szavak csak azt a célt szolgálják, hogy csökkentsék a valódi történelem súlyát, és a holokauszt jelentőségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!