Bulvár

2012.01.14. 09:54

Bögölyt neveztek el Beyoncéról

Egy már régebben felfedezett, de mindeddig névtelen, ritka bögölyfajt neveztek el Ausztráliában Beyoncé amerikai énekesnőről. Az 1981-ben az északkeleti Queensland államban talált bögöly aranyszínű szőrökkel borított hátsó része a Destiny's Child volt énekesnőjének csábos görbületeit juttatta a felfedező, Bryan Lessard rovarszakértő, az Ausztrál Nemzeti Rovargyűjtemény kutatójának eszébe.

MTI

Az amúgy fekete bögöly aranyszínű alteste annyira feltűnő volt, hogy a tudós mikroszkóp nélkül is jól látta. "A rovar altestén sűrű, aranyszínű szőrök nőnek, és ez nekem Beyoncét juttatta az eszembe arany kosztümjében" - indokolta a kutató névválasztást.

Lessard az énekesnő rajongója, és a szokatlan névadással egyrészt a Beyoncé iránti tiszteletét akarta kifejezni, másrészt a "taxonómia vidám oldalát bemutatni".
Az ausztrál entomológus szerint a Scaptia (Plinthina) beyonceae "abszolút díva a bögölyök között".

Pusztán a véletlen műve, hogy Beyoncé Knowles hétszeres Grammy-díjas amerikai R&B énekesnő, dalszerző és színésznő abban az évben született, amelyben az új bögölyfajt felfedezték.

Noha sokan csapásnak tekintik a vaskos, zömök testű, nagy termetű legyeket, a bögölyök nagyon fontos szerepet töltenek be sok növényfaj beporzásában - hangsúlyozta a kutató az Australian Journal of Entomology című rovartani szakfolyóiratban.

A világon majdnem 4400 bögölyfajt ismernek. A Beyoncé-bögölyből mindössze három példányt őriznek ausztráliai gyűjteményekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!