Bulvár

2012.02.13. 19:49

Botrány Izraelben egy divatmagazin címlapja miatt

Felbosszantotta az izraeli ultraortodox zsidó közösséget a Belle Mode című divatmagazin a februári számában közölt fotósorozatával, amelyek egyikén egy nő látható férfiakkal körülvéve egy ortodox lakóiról ismert jeruzsálemi negyedben közlekedő buszjáraton - adta hírül hétfőn az abc.es spanyol hírportál.

MTI

Az ultraortodox zsidó öltözet hagyományos kiegészítőit viselő modelleket bemutató, erotikus töltésű képsorral a divatlap nem titkolt szándéka, hogy harcoljon a legszigorúbb teológiai elveket követő zsidók egyik, hónapok óta vitatott kezdeményezése ellen, amely a nőket kitiltaná a közterületekről. A javaslat ellen tiltakozva szerveződött meg Izraelben a Rosette Parks női csoportosulás is, amely nyíltan elítéli a gyengébb nem tagjaival szembeni hátrányos megkülönböztetést.

A Belle Mode provokatív fotóival már csak azért is túllőtt a célon, mert a felvételek éppen az Egged nevű buszvállalat járatán készültek, amelyen szabály, hogy nők és férfiak elkülönülve utaznak - előbbiek a buszok hátsó részén foglalhatnak csak helyet. Legutóbb például azért kapott halálos fenyegetéseket az említett női szerveződés egyik tagja, Tania Rozenblit, mert "illetlenül öltözködött", és nem volt hajlandó hátra ülni a 451-es - Jeruzsálem egyik ortodox negyedében járó - buszon.

Az ultraortodox zsidóság az izraeli lakosság 10 százalékát teszi ki, de becslések szerint a magas szaporulatnak köszönhetően a következő években akár meg is duplázódhat arányuk. A közösségre jellemző, hogy a zsinagógán kívül nem végeznek munkát, többnyire teológiai szövegek tanulmányozásával foglalkoznak és állami támogatást kapnak vallási iskolák fenntartására. Különcködésük igencsak megnehezíti a világi zsidókkal való együttélést és gyakori konfliktusok forrása. Nemrég egy ultraortodox zsidó férfi azért nevezett a nyílt utcán "prostituáltnak" egy iskolából hazafelé tartó 8 éves kislányt, mert az nem viselt harisnyát a szoknyája alatt, ahogy azt az ortodox hagyomány előírja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!