Bulvár

2012.02.28. 09:03

Miért nem fagy le a kutyák lába a hóban?

Hogy bírnak a kutyák "mezítláb" mászkálni a hóban? - erre a kérdésre lelte meg a feleletet egy japán tudós.

MTI

Ninomija Hirojosi egyetemi professzor válasza: belső központi fűtéssel. A titok nyitja az, ahogy a kutyák keringetik a vérüket megakadályozva, hogy a fagyos felületek miatt végtagjaik hideg vére megfagyassza testük többi részét. A vénás hideg vért oxigénben dús, artériás meleggel "langyosítják" a tappancsaikban és a vénás már normális hőmérsékleten kerül vissza az eb szívébe és más szerveibe.
   
A tudós elektromikroszkóppal vizsgált tappancsokat, és felfigyelt arra, hogy a mancspárnákban nagyon közel vannak egymáshoz az artériás és a vénás erek, így az előbbiek könnyen adhatnak hőt az utóbbiaknak, ez a hőcsere pedig állandó hőmérsékleten tartja a mancsokat még szélsőséges hidegben is.
   
Nem csak a kutyáknak van ilyen hőcserélő rendszere, a delfinek hasonlóval bírnak - jegyezte meg Hirojosi. Hozzátette, hogy a kutyák a farkasoktól származnak, és ennek köszönhetik hidegálló képességüket, ám ma már annyi fajta kutya van, hogy akad köztük olyan is, amely nem állhatja a hideget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!