Bulvár

2016.03.30. 18:17

Jellem a gépben

"Egyetlen nap alatt rasszista bunkót csinált a Twitter a mesterséges intelligenciából" - ilyen címekkel telt meg az internet a hétvégén, miután egy balul sikerült nap alatt megbukott az informatikai világcég legújabb AI (artificial intelligence, magyarul mesterséges intelligencia) kísérlete.

Mehlhoffer Tamás

A próbálkozás lényege az volt, hogy sokáig fejlesztett, Tay.ai névre hallgató chatbotot (olyan testében nem létező robotot, amely arra képes, hogy intelligens társalgást folytasson az interneten) ráeresztett Amerika kedvenc közösségi oldalára, a Twitterre. Mivel Tay.ai a nevében is intelligens, de egyben mesterséges, vagyis folyton tanulnia kell, azt találták ki, hogy a kommentelők megnyilatkozásait integrálja magába, és aszerint tesz ki bejegyzéseket az oldalra.

Nem kellett volna.

Mi itt Magyarországon megmondhattuk volna nekik előre, hogy ennek nem lesz jó vége, ismerve a nagyobb országos portálok hozzászólóinak szellemi és lélektani felszereltségét. De még nemzetközi tanulmányok is megerősítették, hogy az online cikkek hozzászólóinak túlnyomó többsége pszichopata troll, akik életük során elszenvedett sérelmeik megtorlását végzik a nyilvánosság előtt.

Ezt Tay.ai is megtanulta, aki néhány óra múltán kiposztolta, hogy a mexikóiak maradjanak csak az amerikai határsáv túloldalán, majd rövid úton eljutott oda, hogy Adolf Hitlert kezdte éltetni. Ez volt az a pont, ahol „elköszönt”, majd soha többé nem jelentkezett. Lekapcsolták.

Az AI fejlesztése a leginkább fejlődő technológiai területek közé tartozik, néha akár mindennapi életünkben hasznosuló eredményekkel (gondoljunk a szokásainkat követő reklámokra vagy az Apple termékek „élő”, jó humorú asszisztensnőjére, Sirire). Egyben a rémálmok alapanyaga is olyan Terminátor-Mátrix módra.

Mégis úgy tűnik, egyelőre inkább magunktól kell félnünk - ők csak tanulnak tőlünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!