Bulvár

2016.08.12. 17:33

A megyében két sárvárnyi balkezes él – Szombaton van a balkezesek világnapja!

1992 óta ünneplik a balkezesek világnapját. Ma már senkit nem ér hátrányos megkülönböztetés azért, mert nem a jobb kezével ír.

Budai Dávid

Rég elmúltak azok az idők, amikor átrakták a balkezes gyerek kezéből a tollat, hogy a „rendes kezével” tanuljon meg írni. Sőt ma már inkább menő, ha valaki bal kézzel ír, mert a nagy művészek között is sok a balkezes – mondják.

A kétbalkezes kiszólást is vagy tíz éve nem használja már senki. A balkezesek tehát megküzdöttek az egyenjogúságért és nyertek. Szombaton, augusztus 13-án meg is ünneplik a világnapjukat. A balkezesek napját egyébként 24 évvel ezelőtt, 1992-ben az Amerikai Egyesült Államokban tartották meg először. A balkezesek aránya a népességen belül 8-15 százalék között mozog, ami Vas megyei bontásban azt jelenti, hogy 21-38 ezer közötti lehet a számuk a megyében, vagyis két Sárvárt biztosan megtöltenének.

Balkezesnek lenni különben vidám dolog, ha például valaki arab és jobbról balra kell írnia, vagy ha sportoló és meg tudja lepni ellenfelét a szokatlan felállással. Amúgy inkább hátrány, hiszen minden a jobbkezesek kényelmét szolgálja. Viszont éppen ez utóbbi miatt a balkezesek jobb keze sokkal ügyesebb, mint egy jobbkezes bal keze.

Fotó: Budai Dávid

Ezt egy fotón szemléltettem is, mivel az én bal kezemre legfeljebb szatyrot lehet akasztani, most azonban a világnap alkalmából írtam vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!