Bulvár

2017.01.24. 19:15

Az űrös filmek dömpingje van

Most, hogy mozikban az Utazók, a legújabb űrös film, amelyben Hollywood és Budapest aktuális kedvence, Jennifer Lawrence ébred kicsit korán a telepesek űrhajójában, elérkezettnek láttuk az időt, hogy felelevenítsük az elmúlt évek űrös filmtermését, merthogy minden évre jutott belőlük egy valamirevaló.

Budai Dávid

Tavaly Matt Damon érkezett a Mentőexpedícióval, a filmben azonban éppen hogy nem érkeznek érte, és ebből van a bonyodalom. A film a NASA szakemberei szerint is meglehetősen valósághű módon mutatja be Mark Watney fiktív történetét, amelyben a főszereplő egy Marson ragadt asztronautát alakít. A film nemcsak hogy számos izgalmas fordulatot tartalmaz, de az űrbéli növénytermesztés még az életben nem volt szórakoztatóbb, és hát Matt Damon jó színész. Alakítása Golden Globe-ot ért.

Egy évvel korábban mutatták be Christopher Nolan posztapokaliptikus eposzát, a Csillagok között című filmet, amely minden szempontból lélegzetelállítóra sikerült. A történet, a látvány, a néző folyamatos érzelmi lefegyverzése és a kissé zavaros filozófia egyvelege olyan erővel hat a vászonra meredőre, hogy aki nem látta, jól teszi, ha megnézi. A film számos érdekes asztrofizikai és relativitáselméleti kérdést is feszeget. Matthew McConaughey mellett feltűnik a filmvásznon Anne Hathaway, a jó öreg Matt Damon és az utóbbi évek felfedezettjének is mondható Jessica Chastain, aki a Mentőexpedícióban szintén szerepel.

Aki a látványért van oda, az feltétlenül nézze meg a 2013-as Gravitációt! Sandra Bullock és George Clooney a lehető legélethűbben úszkál az űrben. A film rendkívül érzékletesen mutatja be a súlytalanságból adódó nehézségeket, miközben az összes, közvetlenül az űrben zajló jelenet néma, hiszen ott nem jön létre hang. Az előző filmhez képest a történet borzasztó egyszerű, ám ez nem kritika, csak megállapítás, és persze tudjuk, néha a kevesebb több.

Bár szorosan nem tartozik a sorba, nehéz lenne megfeledkezni Luc Besson 1997-es klasszikusáról: Az ötödik elemről, főleg, hogy a film éppen húszéves évfordulóját ünnepli. Az akkoriban óriási (megközelítőleg 90 millió dolláros) költségvetésből készült film csak Amerikában 63,8 millió dolláros hasznot termelt, egyben minden idők egyik legsikeresebb európai filmje lett. Mert hát ez a lényeg. Hiába Bruce Willis és a hollywoodi költségvetés, ez a film ízig-vérig európai. És ha már Luc Besson. Idén nyáron jön Valerian és az ezer bolygó városa című film a francia rendezőtől. A történet alapműve a Valérian és Laureline című francia képregény-sorozat. A sztori szerint Valerian és Laureline a kormány különleges ügynökei, akiket az univerzum rendfenntartásával bíztak meg. Küldetésük ezúttal a lélegzetelállító intergalaktikus városba, Alphába vezet, amely egy folyamatosan növekvő metropolisz a világegyetem négy sarkából érkező ezernyi különleges fajjal. Az idők során Alpha 17 millió lakosa összekovácsolódott - egyesítették képességeiket és technológiájukat a fejlődés érdekében. Sajnos azonban nem mindenkinek ugyanaz az érdeke, láthatatlan erők dolgoznak a háttérben, amelyek hatalmas veszélyt hozhatnak az emberiségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!