Bulvár

2009.06.04. 23:19

Régészeti szenzáció: egymillió éves mamut csontvázára bukkantak Szerbiában (Fotókkal)

Belgrád - Szakértők szerint nagyjából három hónap múlva kerülhet a nagyközönség elé az a hatalmas, és rendkívül jó állapotban megmaradt mamutcsontváz, amelyre Szerbia keleti részén bukkantak.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A szerb archeológiai intézet újabb tájékoztatása szerint a kedden 27 méter mélyen a föld alatt talált maradványok nagyjából egymillió évesek lehetnek. A mamut magassága meghaladta a négy, hossza az öt métert, súlya pedig tíz tonnánál is több lehetett. 

"Rendkívül jó állapotban maradt fenn a csontváz, csak a koponyán és az agyarakon mutatkozik kisebb sérülés" - mondta Miomir Korac. Ez annak is köszönhető, hogy az utóbbi egymillió évben a területen nem volt jelentősebb tektonikus mozgás. 
 
A kelet-szerbiai Drmno közelében, egy külszíni fejtésű szénbányában talált csontok a déli mamutok (Mammuthus meriodinalis) fajának egyik példányához tartoztak. A mamutok e csoportja Észak-Afrikából származott, megkülönböztető jegye pedig az, hogy nem volt szőre. A déli mamut az egyik legősibb, Európában talált faj.
 
1996-ban már találtak egy mamutot a Vajdaságban egy gyár területén, a Kika névre keresztelt csontváz valószínűleg egy nőstény állaté volt. A "mindössze" félmillió éves Kikát a nagyközönség is megtekintheti Kikindán.


Régészek nejlonnak fednek le egy kiásott mamutcsontvázat egy külszíni fejtésű szénbányában a Belgrádtól 95 km-re keletre fekvő Kostolacban. A déli mamutok (Mammuthus meriodinalis) fajához tartozó példány 27 méter mélyen föllelt, úgy egymillió éves csontváza rendkívül jó állapotban megmaradt. A mamut magassága meghaladta a négy, hossza az öt métert, súlya pedig tíz tonnánál is több lehetett. (MTI/AP/Srdjan Ilic) 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!