Celldömölk

2010.06.29. 10:04

Van-e esélye a magyar kortárs irodalomnak?

A címben feltett kérdésre is válaszolt a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár, valamint a Kemenesaljai Berzsenyi Asztaltársaság vendégeként Kukorelly Endre József kortárs író-költő.

KMKK Celldömölk

- Természetesen kollégáim és én is mindent megteszünk azért, hogy legyen esélye a kortárs magyar irodalomnak, hiszen az a nyelvezet, amivel a jelenkori írók írnak, nyilván közelebb áll a mai emberekhez, mint a klasszikusok. Ez mindig is így volt a történelem során, az ókori görögöktől kezdve Mikszáthig, Jókaiig. Saját korukban ők voltak a kortárs művészet képviselői, és hihetetlen népszerűség övezte őket. Érthetetlen, hogy a mai ember számára miért nem kézenfekvőbb a kortárs magyar irodalom olvasása - válaszolt Kukorelly Endre József Attila-, Weöres Sándor-, Déry Tibor-, Márai Sándor- díjas író, költő, a Magyar Köztársaság Babérkoszorús Költője, aki vendége volt a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtárnak és a Kemenesaljai Berzsenyi Asztaltársaságnak a közelmúltban.

Aztán beszélt és beszélgetett közönségével, a gyermekre ható anyanyelvi és szociális környezetről, a családok olvasási szokásairól és a szülők példamutatásáról, az iskola és a pedagógus felelősségéről a gyermek és a könyv viszonyát illetőleg.

Szó esett a kultúra fogalmának kiterjesztéséről, átértékeléséről és presztízsveszteségéről, a művész szerepéről posztmodern társadalmunkban, az író és olvasó viszonylagos viszonyáról és a gyakran feje tetejére álló létünkről.

A humanizmus reneszánszát megvalósítani nem csak pénz kérdése addig, amíg vannak kortárs írók, művészek, akik megtalálják közönségüket, és akikre még kíváncsiak az emberek, akár csak egy író-olavsó találkozó keretében történjen is.

Ülésezett a Kemenesaljai Baráti Kör

Ez év június 5-én gyűlt össze a Kemenesaljai Baráti Kör. A közelmúltban elhunyt tagtársra, Győrffy Lászlóra néma főhajtással emlékeztek, majd meghallgatták Fehér László, Celldömölk város polgármesterének beszámolóját a város életében bekövetkezett változásokról. Szó esett a kórházról, az iskola felújításról, a Vulkán Parkról, mint idegenforgalmi attrakcióról, a hamarosan befejezéséhez közeledő új városháza építésről és a tervezett városmag rekonstrukcióról.

A beszámolót követően a minden évben a fiatalok számára kiírtt pályázatok eredményhirdetése következett. A képzőművészet, irodalom, népművészet és az egyéb más művészetek kategóriájában 28 pályázó 35 pályamunkával jelentkezett a város két középiskolájából. A 2009/2010-es tanév év diákja címeit is átadták az iskolák közösségei által javasolt kimagaslóan tanulmányi eredményt elért és példamutató közösségi munkát végző ballagó diákoknak.

A díjátadó ünnepség után a Celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium diákjai Kosztolányi Dezső költő előtt tisztelegve irodalmi összeállítással lepték meg a Kemenesaljai Baráti Kör tagságát és vendégeiket.

Barátok közt

A Kemenesaljai Baráti Kör 1986-ban alakult a celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnáziumban érettségizett diákokból.

A társasághoz később egyre többen csatlakoztak, így a Baráti Kör kapcsolatrendszere Kanadába, az USA-ba, Finnországba, Svédországba, Németországba és a Kárpát-medence szinte valamennyi országába átnyúlik. A Kemenesaljai Baráti Kör tagjai Celldömölkről elszármazott, de a szülőföldhöz mindig ragaszkodó értelmiségiek, tudósok, tanárok és helyi kemenesaljai lokálpatrioták. Az alapító okiratban célként tűzték ki hogy támogatják a celldömölki és kemenesaljai fiatalok szellemi gazdagodását, művészeti pályázatok megvalósításával segítik tanulmányaik tartalmi bővítését.

Tevékenységükkel Kemenesalja szellemi örökségét népszerűsítik a haza és a nemzetközi kulturális életben, valamint tudásuk és ismertségük révén számos előadást, konferenciát valósítanak meg Celldömölkön és térségében. A tagság évente két alkalommal tart közgyűlést, de ezen túl előadásokat, rendhagyó órákat tartanak Celldömölkön és a kistérségben, valamint különböző irodalmi és művészeti pályázatokat, tanulmányi ösztöndíjakat írnak ki a fiatalok részére. A kör tagságának élő, aktív kapcsolata van a várossal és térségével mely elsősorban a fiataloknak kiírt pályázatokon, valamint az oktatási és művelődési intézményekben tartott előadásokon keresztül valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!