Celldömölk

2013.12.22. 18:10

Megújul a bencés kolostor

Celldömölk - A dr. Veres András megyés püspök, Ágh Péter országgyűlési képviselő és Kirner Antal Zoltán celldömölki plébános által tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kormány decemberi határozatának köszönhetően 300 millió forintból újulhat meg a bencés kolostor.

Tóth Csongor

Dr. Veres András megyés püspök összefoglalta a kolostor történetét. Mint mondta, az 1947-es fordulat után az épület önkormányzati tulajdonba került, majd a rendszerváltozást követően a bencés rend visszakérte az épületet. Az egyházi vezető szavai szerint ugyanis a kolostor a bencés rend magyarországi létének egyik legfontosabb helyszíne. A rend 99 évre a szombathelyi egyházmegye gondjaira bízta a kolostort. Veres András hangsúlyozta, egyházi funkciót csak a felújítás után tud kapni az épület, eddig a Szent Benedek Katolikus Iskola két osztálya kapott itt helyet.

– Fontosnak tartottuk, hogy a város közepén ne éktelenkedjen egy ilyen szimbolikus épület üresen – fogalmazott a püspök, hozzátéve, hogy az egyházmegye anyagi forrásai nem tették lehetővé a felújítást, ezért kérték Ágh Péter képviselő segítségét.

Ágh Péter elmondta, Veres Andrással közösen írtak levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek és Lázár Jánosnak, a miniszterelnökséget vezető államtitkárnak, majd a képviselő személyesen is egyeztetett a miniszterelnökkel.

– Elmondtam, mennyire fontos lenne, hogy Celldömölk ezen szimbolikus épülete megújuljon, a miniszterelnök pedig teljes támogatásáról biztosított – foglalta össze a történteket Ágh Péter, hozzátéve, hogy így született meg az a pozitív kormánydöntés, melynek köszönhetően hamarosan megkezdődhet a beruházás. – Egész Celldömölk kap így komoly karácsonyi ajándékot, komoly értékkel gyarapodik a város – jelentette ki Ágh Péter.

Kirner Antal Zoltán, a celldömölki Nagyboldogasszony Plébánia plébánosa ismertette a felújítás részleteit.

– Ahhoz, hogy életet tudjunk lehelni az épületbe, itt kell élni, ezért ide költöznek a plébániai hivatal munkatársai, lelkipásztorai, és itt kap helyet maga a plébánia is. Mivel Celldömölk egyre inkább bekapcsolódik a nemzetközi vérkeringésbe, és része a Mária-útnak is, az emeleten zarándokszállást is kialakítanak majd. A tervek szerint a kolostor helyet adna rendezvényeknek, kulturális esteknek is. Mivel az épület infrastruktúrája jelentősen amortizálódott, korszerűsítik a gáz-, a víz- és a villanyszolgáltatást, emellett múzeum is várja majd a látogatókat. A kolostorban helyet kap majd a Mária rádió szerkesztősége. Bővülhet a helyi egyházi iskola is, amely a költözés után a jelenlegi plébánia épületében terjeszkedhet. Veres András elmondta, bár szeretettek volna az intézményhez közelebb helyet kapni, erre a celldömölki önkormányzat nem mutatott nyitottságot. A megyés püspök szólt arról is, hogy az egyházmegye már korábban elkészült a kolostor felújítási terveivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!