Celldömölk

2014.04.01. 15:35

A celldömölki polgármester az adósság-konszolidációról

Celldömölk - Fehér László más hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni a miniszterelnöki bizonyságlevél sárvári átadásán. Sajtótájékoztatón értékelte az adósságkonszolidációt.

Ölbei Lívia

„Bár az állam átvállalta az önkormányzatok adósságát, az adóból befolyt összegek elvonása és az intézmények működtetéséhez kapcsolódó elvonás többletterheket ró az önkormányzatokra, vagyis ami bejön a réven, elveszik a vámon", mondta a polgármester. Az állam 407 millió (2013-ban), illetve 325 millió (2014-ben) forint összegben vállalt át adósságot Celldömölktől. „Az adósság-konszolidáció örvendetes, de 2013-tól számos, a város működését negatívan befolyásoló változás is történt", folytatta Fehér László. A gépjárműadó 60 százalékának elvonása évente 45–47 millió forint bevétel-kiesést jelent. A személyi jövedelemadó visszaosztásának megszűnése további 165 milliós bevételkieséssel jár éves szinten. Az iskolák fenntartását ugyan átvállalta az állam, a működtetésük azonban évente – önként vállalt – 60 milliós terhet ró az önkormányzatra. Ha az átvállalt adósságot és a pluszterheket, az elvonásokból keletkező hiányokat összeadjuk, a négyéves ciklust tekintve 350 milliós mínuszba kerül az önkormányzat a kormány intézkedései folytán. A középtávú hiteltörlesztési ütemterv megvalósulásával – változatlan adóbevételek mellett – a város jobban járt volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!