Celldömölk

2015.09.29. 15:37

A vulkán szíve

Celldömölk - A kellemest és a szépet a hasznossal, azaz az egészségessel köti össze a Ság hegyi szívakció , amelynek során a szív világnapja alkalmából megdobban a VulkánSág szíve.

Ölbei Lívia

Hagyomány született Kemenesalján: a tavalyi siker után az idén is megrajzolták a VulkánSág szívét a bazalthegy kráterében a szív világnapja alkalmából.

Az akciót ezúttal is a celli önkormányzat és a Ság hegy Térsége Turisztikai Egyesület szervezte, összekötve a kellemeset a hasznossal: a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében fontos szerepet játszik az egészséges életmód, például nem árthat időről időre megmászni a Ság hegyet. Azoknak, akik részt vettek a VulkánSág élő szívének megrajzolásában , ezt mindenképpen meg kellett tenniük. A kráterben előzetesen tényleg megrajzolt szív kontúrjaira piros lufit tartó celliek álltak, és amikor Fehér László polgármester megadta a jelet, a lufik fölszálltak.

A szív világnapjáért felelős Szív Világszövetség (World Heart Federation) egyébként 1998-ban alakult meg az 1946-ban alapított Nemzetközi Kardiológiai Társaság (International Society of Cardiology) tagjaiból. A szervezet 2001-ben kiadott missziós nyilatkozata szerint egy hosszabb és jobb minőségű élet eléréséhez segítik az embereket a szívbetegségek és a stroke megelőzése és gondozása által, különös tekintettel a szegény és a közepes jövedelmű országokra . Az egyesület a WHO-val szoros együttműködésben dolgozik. Legismertebb kezdeményezésük a szív világnapja, amelyet 2000 óta tartanak meg, mindig szeptember utolsó vasárnapján. Ehhez csatlakozott másodszor is sikerrel Celldömölk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!