Celldömölk

2014.07.29. 13:35

Két festményt vásárolt a város

Celldömölk - Két festményt vásárolt az önkormányzat a város neves szülötte, Móritz Sándor Munkácsy-díjas festőművész (1924-1966) családjától.

Ölbei Lívia

A Celldömölkön született, Stockholmban meghalt Munkácsy-díjas festőművész, Móritz Sándor életművéből több mint harminc képet őriz a város. A gyűjteményt előbb a Sághegyi Múzeumban helyezték el, az alkotások 1994-ben kerültek a Kemenesaljai Művelődési Központ raktárába, de egy-egy bemutató alkalmával találkozhatott velük a közönség. Az idén év elején, a festőművész születésének 90. évfordulója - és a város 35. születésnapja - alkalmából újra Móritz-kiállítást rendezett a művelődési központ; erre a tárlatra nemcsak a család, hanem több vasi intézmény is kölcsönzött képeket. Ma már a KMKK galériája is Móritz Sándor nevét viseli.


A jubileumi évre való tekintettel a város úgy döntött, hogy bővíti Móritz-gyűjteményét: két nagyméretű festményt vásárolt meg - méltányos áron, száz-százezer forintért - a festőművész családjától. Az egyik kép, az 1955-ös Utcarészlet a festő korai korszakából való. (Ahogy Bakó Julianna művészettörténész, a Magyar Nezeti Galéria munkatársa, az idei celli tárlat kurátora hangsúlyozta: Móritz Sándor művészetén nem hagyott nyomot a korszak sematizmusa). A másik frissen megvásárolt kép az utolsó alkotói korszakban született: ekkor már a képek sötétedő tónusán is érződik a - különben kiemelkedő kolorista - festőművész elhatalmasodó betegsége (két agyműtétet végeztek rajta Stockholmban, a második végzetes volt).

Az önkormányzat azt tervezi, hogy mielőbb állandó kiállításon tárja a közönség elé a birtokában lévő, magas minőséget képviselő Móritz-gyűjteményt, amelyet folyamatosan bővíteni is szeretne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!