Mennyire veszélyes a madárinfluenza az emlõsállatra és az emberre

Berlin (MTI) - Németországban elõször mutatták ki emlõsben, egy macskában a madárinfluenza H5N1 vírusfajtáját, de a szövetségi állategészségügyi intézet (Friedrich Loeffler Intézet) továbbra is állítja: a vírus beteg madárról csak nehezen tud átterjedni emlõsre.

Mórocz Zsolt

Nagyon nagy mennyiségben kell vírusnak bekerülnie a szervezetbe ahhoz, hogy a vírus az emlõsállatoknál és az embernél fertõzést okozzon. A megbetegedett emlõsállatokból és emberbõl kiválasztáskor csak kis mennyiségben távozik kórokozó, így nem nagyon terjed tovább a vírus - mondja a Loeffler Intézet.

rn

 A húsevõk megbetegedhetnek, ha nagy mennyiségben kerül a szervezetükbe a vírus, például ha madárinfluenza vírusával fertõzött csirkehúst esznek. Délkelet-ázsiai tapasztalat, hogy állatkerti tigrisek és jaguárok már betegedtek meg és el is pusztultak, mert fertõzött baromfihússal etették õket. A háznál tartott macskák is érzékenyek a vírusra, nem ismert, hogy kutya megbetegedett volna.

rn

Vietnamban háromezer disznót vizsgáltak meg, s csak nyolcnál találtak arra utaló jeleket, hogy az állat érintkezett a vírussal. Magát a vírust azonban nem mutatták ki, s megbetegedés sem történt körükben. A Loeffler Intézet szerint a disznó ellenállóképes.

rn

 Növényevõ háziállatok esetében kicsi a valószínûsége a fertõzésnek. A szarvasmarha szintén rezisztens. Lovakat megtámadott ugyan már a madárinfluenza, de a kórokozó nem a H5N1, hanem a H3N8 vírusfajta volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!