A németek házi õrizetbe helyezik a macskákat

Berlin (MTI) - A német szövetségi kormány és a tartományok rendszabályokat határoztak el a veszélyeztetett területen élõ háziállatok, a macskák és a kutyák számára: macskák nem hagyhatják el gazdájuk házát (lakását), a kutyákat pedig pórázon kell vezetni mindenütt, ahol kimutatták a madárinfluenzát okozó H5N1 vírust.

Mórocz Zsolt

A rendszabályokat szerdán azt követõen határozták el, hogy Németországban egy macskatetemben is kimutatták a H5N1-et. Az elhullott kandúrt Rügen szigetén találták meg a múlt hét végén, nagyjából azon a helyen, ahol két és fél héttel ezelõtt az elsõ fertõzött hattyútetemekre is ráleltek Németországban.

Az elhullott állat kóbor macskából lett háziállat, csak nemrég került gazdájához, akit szintén megvizsgáltak, de az eredmény negatív lett. Ez az elsõ ismert eset Németországban s egyben az Európai Unió területén, hogy emlõsállatot pusztított el a madárinfluenza vírusa. A rendszabályok megszegõit pénzbírsággal akarják sújtani. Az óvintézkedések vélhetõen csak azokban a zárt övezetekben érvényesek, amelyeket az elhullott madarak lelõhelyei körül alakítottak ki három kilométer sugarú körben. A rügeni macska feltehetõen vagy elhullott madarakból lakmározott, vagy fertõzött madarak ürülékével érintkezett. Németországban megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy macskák között - például ürüléken keresztül - terjedhet-e a kór vagy nem.

A kutyákat rezisztensnek tartják a madárinfluenza vírusával szemben. Németországban a rügeni eset után is állatjárványként kezelik a madárinfluenzát. Reinhard Kurth, a tekintélyes Robert Koch Intézet vezetõje nem lát komolyabb veszélyt. Az utóbbi hetekben viszonylag nagy számban pusztultak el macskák Irakban, H5N1 miatt is.

 A rügeni macskaeset korán jött, de nem meglepõ. Ázsiában már két évvel ezelõtt megfigyelték, hogy macskák között is pusztít a madárinfluenza vírusa - mondta a tudós. A megelõzésre vonatkozó tanácsok változatlanok: lehetõleg senki ne nyúljon döglött madárhoz, s ezt a szülõk jól véssék a gyerekek agyába.

A macskaeset óta fokozottabban hívják fel a figyelmet arra, milyen tünetek lehetnek gyanúsak háziállatok esetében: nehéz, de szapora lélegzés, megduzzadt, váladékozó orr. A baromfiállomány körében még mindig nem észlelték a kórokozót, s nyugtató hatású az az információ is, hogy a csirkehús alapos átsütése elpusztítja a vírust.

 Németországban eddig öt tartomány érint a madárinfluenza: Mecklenburg-Elõ-Pomerániát, Brandenburgot, Schleswig-Holsteint, Baden-Württemberget és Bajorországot. Ez utóbbi tartományban szerdán egy kontyos récében mutatták ki a H5N1-et. Az állatot a Boden-tóból, a vitorlások lindaui kikötõjében emelték ki, s vele háromra emelkedett a Bajorországban talált, H5N1-gyel fertõzött, elhullott vadmadarak száma. A csúcsot Mecklenburg-Elõ-Pomeránia tartja, ahol egyedül Rügen szigetén mintegy 120, H5N1 miatt kiszenvedett vadmadarat tartanak nyilván.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!