Egyre több ország korlátozza az európai szárnyas importot

Párizs (MTI/Reuters/dpa) - Franciaország után Németországban is egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a baromfitenyésztõk a madárinfluenza miatt: a jelentõs exportõrnek számító Németországban az ágazati szövetség adatai szerint 15 százalékkal csökkent a fogyasztás tavaly nyárhoz képest.

Mórocz Zsolt

A felére csökkent a belga kivitel is az EU-n kívüli országokba, holott még nem is találtak fertõzött állatot. Közben a FAO lefelé módosította az idén várható baromfihús fogyasztásra vonatkozó elõrejelzését, s szakértõi további árcsökkenést jósolnak.

Párizsban kedden azt közölték, hogy eddig már összesen 30 ország állította le baromfi importját, miután a múlt héten állapították meg teljes bizonyossággal, hogy a H5N1 altípus pusztított egy pulykafarmon. A teljes vagy részleges importtilalmat bevezetõ országok között van Japán, Hongkong, Marokkó, Egyiptom, Thaiföld, Észak-Korea.

Az Egyesült Államok nem importál baromfit a madárinfluenza sújtotta Ain térségébõl, libamájat azonban továbbra is vásárol onnan. Franciaország Európa legnagyobb baromfi exportõre, világviszonylatban a negyedik helyen áll Brazília, az Egyesült Államok és Thaiföld után: a 30 ezer üzemben évente 700 millió baromfit tenyésztenek, ebbõl 160 milliót szabadon. A vágóhidakat is beleértve az ágazatban 43 ezren dolgoznak. Az export 40 százalékot tesz ki, de a kivitel 30-40 százalékkal visszaesett az egy évvel korábbihoz képest, elsõsorban a Közel-keletrõl érkezik kevesebb megrendelés.

A belföldi fogyasztás is nagyjából hasonló mértékben csökkent, emiatt az ágazatban eddig több mint 1000 fõ elbocsátását jelezték, az összes kárt 130 millió euróra teszik. Közben az ENSZ Mezõgazdasági és Élelmezési Szervezete, a FAO a madárinfluenzára hivatkozva lefelé módosította az idén várható baromfifogyasztásra vonatkozó elõrejelzését: 3 millió tonnával 81,8 millióra.

A FAO szerint folytatódik az árcsökkenés, s a baromfikereskedelem is csökken a korábban várt 8,6 millió tonnához képest, 500 ezer tonnával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!