Két újabb madárinfluenza-gyanús eset Indonéziában

Jakarta (MTI/AFP) - Két embert, egy húszévest és egy egyéves csecsemõt szállítottak szerdán Jakartában a fertõzõ betegségekre szakosodott Sulianti Saroso kórházba madárinfluenzához hasonló tünetekkel.

Mórocz Zsolt

Az esetekrõl beszámoló kórházigazgató-helyettes nem közölte a két beteg nemét, csupán annyit mondott, hogy mindkettõt elõzõleg más kórházakban kezelték, és ezek az intézmények jelezték a madárinfluenza-gyanút.

 Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint eddig Indonéziában húsz halálos áldozatot követelt a madárinfluenza-vírus H5N1 altípusa, de az ország közegészségi adatszolgáltatásainak hiányosságai miatt elképzelhetõ, hogy a szám ennél jóval magasabb. A fertõzés eddig az ország 33 tartományában 26-ban terjedt el, köztük a 20 milliós fõváros körzetében.

Az Indonéz hatóságok, a kór terjedésének megállítására, 10 ezer rúpiát (egy dollárt) adnak kárpótlásul minden levágott beteg szárnyasért, de ez az összeg túlságosan alacsonynak bizonyult, mivel a friss csirke piaci ára 15 ezer rúpia körül van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!