Orosz-magyar együtmûködés

Budapest (OS) - Bár sem megállapodás nem köttetett még, sem hivatalos értesítést nem kapott hazánk, örömteli hír, hogy mai sajtóértesülések szerint magyar közremûködéssel kívánnak madárinfluenza elleni oltóanyaggyárat építeni a cseljabinszki területen.

Mórocz Zsolt

A Valgyimir Putyin orosz elnök kíséretében utazó cseljabinszki kormányzó a magyarországi látogatás során abban egyezett meg Rácz Jenõ egészségügyi miniszterrel, hogy közös a két fél szándéka az együttmûködés, a madárinfluenza elleni harc terén. A magyar miniszter egyértelmûvé tette: Magyarország számára egyaránt jó lehetõség akár magát az oltóanyagot, akár a know-how-t, a magyar vakcina elõállítási technológiáját értékesíteni. Szumin kormányzó arra tett ígéretet, hogy az általuk kedvezõbbnek tartott megoldásról hivatalos értesítést küldenek. Amint ez megtörténik, megkezdõdhetnek a konkrét tárgyalások, a magyar szakemberek kiutazhatnak Oroszországba, s rövid úton megállapodás is születhet.

Mára közismert: Magyarország jelen pillanatban a világon gyakorlatilag egyedüliként rendelkezik a kísérletek ennyire végsõ fázisban lévõ, a H5N1-es vírus ellen hatékony immunválaszt kiváltó oltóanyaggal. Ez tudományos szempontból már siker, üzleti értelemben pedig a közeljövõben jelenthet sikert. Legalább húsz ország jelezte már eddig is, hogy érdeklõdne a magyar oltóanyag iránt, melynek értékesítése nemcsak az elõállító cégnek, de az államnak, s így közvetve az adófizetõknek is érdeke. A vakcina ugyanis közös terméke az államnak és a gyártó cégnek, hiszen a WHO-tól kapott vírusból az Országos Epidemiológiai Intézet állította elõ az úgynevezett oltócsírát, amibõl a gyártó oltóanyagot fejlesztett. Így a várható bevételbõl az államot is részesedés illeti. Batiz András kormányszóvivõ Kiadó: Kormányszóvivõi Iroda

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!