Oroszország déli részén a madárinfluenza miatt elpusztult 716 ezer szárnyas

Moszkva (MTI/ITAR-TASZSZ) - A madárinfluenza vírus H5N1 altípusa okozta járványban elhullott illetve elpusztítottak 716 ezer szárnyast - közölte szerdán az orosz a rendkívüli helyzetek minisztériumának tájékoztatási részlege.

Mórocz Zsolt

A beszámoló szerint Adigeföldön, Dagesztánban, Krasznodar és Sztavropol térségében is laboratóriumi tesztek kimutatták a fertõzést. Közel 17 és fél ezer állat elhullását az elmúlt napokban tapasztalták.

rn

Emellett a csecsenföldi Davigyenkóban és a Kabard- és Balkárföldi Nartkalében, illetve a Csegem, a Terek és a Bakszán folyók árterületén észlelték egy-egy hattyú pusztulását. A minisztérium tájékoztatása szerint a fertõzésnek eddig ember nem esett áldozatául.

rn

A helyzet Dagesztánban a legsúlyosabb, ahol három baromfitelepen pusztított a járvány. A kór tovaterjedésének megakadályozása érdekében ezeken a telepeken elpusztították az összes szárnyast.

rn

Madárinfluenzás eseteket regisztráltak 24 település háztáji gazdaságában is. A dél-oroszországi szövetségi régió, amely 502 ezer négyzetkilométeres területével Franciaország nagyságával vetekszik, a kaukázusi köztársaságokat (Adigeföldet, Dagesztánt, Ingusföldet, Kalmükföldet, Kabard- és Balkárföldet, Karacsáj-Cserkeszföldet, Észak-Oszétiát és Csecsenföldet), valamint Asztrahán, Krasznodar, Rosztov, Sztavropol és Volgográd térségeit foglalja magában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!