Plakátok tilosban

Megyei körkép (bb) – Elözönlötték a településeket a választási plakátok. Hirdetõoszlopokról, házak faláról, sõt villanyoszlopokról is választási feliratok néznek vissza ránk. De hová lehet a törvény szerint a plakátokat kiragasztani?

Mórocz Zsolt

Egy biztos: a villanyoszlopokra tilos. Az E.ON Északdunántúli Áramszolgáltató Zrt. sajtóosztályától megtudtuk, hogy számukra visszatérõ problémát jelentenek a közterületen álló építményeikre – transzformátorállomásokra, villamos elosztóegységekre, kandeláberekre – kihelyezett plakátok és falragaszok. Ezek elhelyezése nem engedélyezett, s azonkívül, hogy esztétikai szempontból sem túl mutatósak, eltakarhatják a magasfeszültség veszélyeire felhívó figyelmeztetô feliratokat is.

Dr. Szele Györgyi igazgatási osztályvezetõ elmondta, hogy Szombathelyen önkormányzati rendelet szabályozza, hogy hol lehet választási plakátokat kiragasztani a városban. Mûemlékvédelem alatt álló építményekre, épületek falaira, kerítésekre (a tulajdonos hozzájárulása nélkül), valamint középületekre nem lehet ragasztani.
Emellett Szombathelyen a helyi védelem alatt álló épületeken, közlekedési táblák oszlopain és villanyoszlopokon sem lehetnek választási plakátok.
– Rendeletünk szerint jelöltenként ötven darab önálló mobil hirdetést helyezhetnek el a pártok ingyen – közli az osztályvezetõ. A lényeg, hogy ezek könnyen elmozdíthatók legyenek, s ne akadályozzák a közlekedést a városban. Egy mobil hirdetõ elhelyezése elõtt azonban mindig ki kell kérni a városüzemeltetési osztály engedélyét. Ezért a pártoknak külön listát kell benyújtaniuk arról, hogy mely helyeken szeretnének hirdetni. Szombathelyen léteznek fizetett hirdetési felületek, ahová anyagi juttatás ellenében ugyancsak el lehet helyezni a jelöltek képeit. Szombathely tulajdonában is van huszonegy hirdetõtábla, amelyeken csak hivatalos választási hirdetmények jelenhetnek meg: a piros, fehér, zöld kerettel körbefont plakátok. Az osztályvezetõ elmondta még, hogy a közterület-felügyelõk dolga a plakátok ellenõrzése. Ha olyan helyen lelnek a plakátokra a felügyelõk, ahol nem engedélyezett a ragasztásuk, szabálysértési eljárás indulhat az ügyben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!