Újabb 12 eset, további óvintézkedésre nincs szükség

Budapest (OS) - Az Állategészségügyi Intézet laborvizsgálatai alapján késõ délutánra további 12 madártetemrõl bizonyosodott be, hogy a madárinfluenza vírusától pusztultak el. 11 hattyúról és 1 szárcsáról van szó, az állatok mindegyike a már korábban intézkedés alá vont Nagybaracska térségében hullott el, így további biztonsági lépésekre nincsen szükség.

Mórocz Zsolt

Ezen a területen február 15-én alakították ki a megfigyelési- és a védõzónát, melyek határain azóta is állandó ellenõrzõ pontok mûködnek, és érvényben vannak az egyéb intézkedések is. A megyei állategészségügyi hatóság tájékoztatása szerint a helyi állattartók ismerik és betartják a szabályokat. Felelõs állampolgárokként mindent megtesznek azért, hogy a háziszárnyasok ne érintkezhessenek vadmadarakkal, és a vírus ne terjedhessen át az állományra.

Ezzel a 12 madárral 25-re emelkedett azon szárnyasok száma, amelyek a madárinfluenza miatt hullottak el Magyarországon (21 hattyú, 1 tõkésréce, 1 kormorán, 1 dankasirály, 1 szárcsa).

A 25-bõl 7 madár esetében már az Európai Unió Weybridge-i referencialaboratóriuma hivatalosan is megerõsítette, hogy a H5N1-es vírus felelõs az elhullásukért  -  valamennyi esetben hattyúkról van szó. A többi szárnyasból származó mintát pedig a magyar hatóságok részben már elküldték, részben holnap küldik el Nagy-Britanniába.

Biztonsági óvintézkedésként eddig 5 teljes és 1 részleges védõkörzet, valamint az ezekhez kapcsolódó megfigyelési zónák kialakítására volt szükség. Ezek: Nagybaracska és térsége, Dunakeszi, a horányi rév és környéke, Szentendre, Százhalombatta, Dunaszentbenedek és környéke, valamint a szlovákiai Bõs (Gabcsikovó) köré vont védõ- és megfigyelési zóna átnyúlik magyar területre is.

 Batiz András kormányszóvivõ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!