Kicsippenteni picit az olvasót

Szombathely - Mórocz Zsolt A my lakóhelyeink - Szakrális kalauz hívőknek, szkeptikusoknak, szellemi kalandkeresőknek című kötetét mutatták be a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A mozaikszerű kötet a Magyar Nyugat Kiadó Történelmi Kiskönyvtára sorozatának első részeként jelent meg.

Merklin Tímea

Mórocz Zsolt Celldömölkön született 1956. november 9-én (épp a bemutató napján volt 50 éves); a Ság hegyhez kötődik, oda jár fel csatangolászni, sokáig Kőszegen lakott, most Rábafüzesen él. Könyve nem úgy mutatja Vas megyét, hogy mit találni itt-ott, hanem ahogy megy az idő rajtunk. A lakóhely nem azt jelenti, hogy valaki hol lakik (utca, házszám), hanem hogy ott él, ahol a létezésben betölt egy helyet. Ez volna a szakrális üzenet: töltsünk be egy helyet a létezésben, akkor tudunk ellenállni a modernkori veszedelmeknek.

- Ha az ember valamilyen tájon jár, és nem ismeri a történetét, néma marad a táj. Úgy válik beszédessé, ha tudjuk, mi történt ott. De nem akartam még egyszer felmondani a leckét, inkább bele akartam tenni a tájba a saját élményeimet - mondta Mórocz Zsolt. - Sokan azt hiszik, erősen vallásos vagyok, mert szakrális élményeim vannak, pedig nem. Csak a világ látható oldala nagyon kevés. Szerettem volna a fogyasztói létből kicsippenteni egy kicsit az olvasót, és arról beszélni, hogy ami igazán értékes, az nem pénzbe kerül.

A kőbaltától a futószalagokig rajzolható fejlődés ívét Mórocz Zsolt megkérdőjelezi, úgy látja, hogy fejlődés nem nagyon van, olyan értelemben, hogy ami igazán fontos, az nem változott. Volt egy elszólása, a szellemi önéletrajz helyett azt mondta: szellemi önérzetrajz. Ez is értelmes. Sőt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!