Bittner sosem hagy cserben

Kár, hogy Hujber Feri úgy döntött: egy ideig teljes mértékben hanyagolja a színházat. Még akkor is, ha nagyjából-egészéből igaza van, amikor azt állí ...

Ölbei Lívia

PR-akciónak sem volt utolsó az egyesületi kamaraszínház számára, hogy a Londonból hazatért korcsolyabajnok elvállalt két előadást szülővárosában. A színészagy sem hagyta cserben: mindössze két próbanap állt rendelkezésére ahhoz, hogy előszedje magából a tavaly nyáron megtanult szöveget. Előszedte, és ez már csak azért is öröm, mert a Szombathelyi Színházbarátok Egyesületét ma már nem lehet elképzelni a Sóska, sültkrumpli nélkül. Ahogy Egressy Zoltán Portugál című drámakötetének függelékében is olvasható, 2001. szeptember 6-án itt volt a Sóska... negyedik bemutatója. Lacikám bíró szerepében Dömötör Tamást láthatta a közönség, Szappan partjelzőt Bajomi Nagy György, Művész partjelzőt Endrődy Krisztián játszotta. Játssza máig: Széles László rendezését azóta is műsoron tartja - most már az egyesületileg működtetett Kamara Savaria. Mindehhez Dömötör Tamás tavaly gondolt egyet, és az Üllői úton filmet forgatott a Sóska, sültkrumpliból, a filmben Hujber Feri vette át Lacikám bíró szerepét. Így érünk vissza ahhoz a színházi Sóská...-hoz, amely két telt házas estét hozott a Kamara Savariának. És milyen az élet. A feltörekvő, sikeres Lacikám bíró - Győztes vér! - sorsa több ponton gyanúsan szépen összeilleszthető Hujber Feriével. Mellette Bajomi Nagy György, ha lehet, még dörgölőzőbb Szappan; Endrődy Krisztián még szerencsétlenebb, giccsesebb lelkű Művész. Azon ugyan lehetne vitatkozni, hogy Szappan rosszindulatát - kiveszi vagy nem veszi ki Lacikám zsebéből a sárga lapokat? kiveszi - menti-e egy fikarcnyit is, hogy elvált, kisemmizett apa. Talán még azon is, hogy a mindhármukhoz hűtlen Mariann (de sóskát sültkrumplival csak a Művésznek csinált) közös emléke elég-e a kesernyés feloldozáshoz.

Mindenesetre itt is feltűnik (illetve nem tűnik fel) az a bizonyos Bittner, akinek a nevén kívül egyetlen állandó tulajdonsága van Eg- ressy Zoltán karcosan szelíd színdarabjaiban: nagyon jól lehet, közös erővel, utálni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!