Haladás: nincsen pont

A sportbíróság döntésének értelmében az MLSZ által levont 11 pontból egyet sem kap vissza a Szombathelyi Haladás NB II-es labdarúgó-csapata. Ez azt jelenti, hogy egyre kevesebb az esély arra, hogy a zöld-fehérek az élvonalban folytassák jövőre.

Tóth Gábor

Ismeretes, Dallos Gábor jogosulatlan szerepeltetése miatt az ifjú futballista nem rendelkezett kettős játékengedéllyel 11 pontot vont el a Magyar Labdarúgó Szövetség a Haladástól. A szövetség illetékes bizottsága helyt adott a Soroksár óvásának (3 pont mínusz), majd hivatalból levonta a BKV és a Celldömölk ellen szerzett 3-3 pontot ezeken a mérkőzéseken játszott Dallos , továbbá két büntetőponttal is sújtotta a csapatot.

 Időközben kiderült, hogy a játékvezetők, valamint az MLSZ ügyintézői is hibáztak. A Haladás így nem nyugodhatott bele a pontlevonásba. A hónapok óta húzódó ügy végül a Sport Állandó Választott Bíróság elé került, a grémium pedig tegnap délután ismertette a szombathelyi klub illetékeseivel a döntést: a Haladás egyetlen pontot sem kap vissza.

Ez azt jelenti, hogy négy fordulóval a bajnokság vége előtt a Haladásnak kevés esélye maradt az NB I-be jutásra. A pályán elért eredmények alapján a Haladás hét ponttal vezetne riválisai előtt, ám így 48 ponttal a negyedik helyről várja a folytatást, az egyaránt 52 pontos Siófok és Felcsút mögött.

- El vagyok keseredve, le vagyok törve, amikor megkaptam a hivatalos indoklást, percekig alig kaptam levegőt érzékeltette a helyzetet Dobány Lajos, a Haladás ügyvezetője. A sportbíróság egyszerűen elutasította a keresetünket, az érveinkkel, a kifogásainkkal nem foglalkozott. Legnagyobb megdöbbenésemre a sportbíróság indoklásában szóról-szóra olvashattam vissza az MLSZ korábbi bizottságainak határozatait. Semmibe vettek minket, lehet, hogy meg sem tárgyalták a ügyünket. Úgy tűnik, hogy színjátékot játszottak velünk. A lapok le voltak osztva, ezt a bajnokságot egyszerűen nem nyerhetük meg. Erre csak most döbbentem rá.

- Sajnos a két nagy riválisunk - folytatta Dobány Lajos - , a Felcsút és a Siófok képviselői fontos szerepet töltenek be az MLSZ-ben, az ő lobbijuk erősebbnek bizonyult. Én bíztam abban, hogy a döntéshozók értékelik az erőfeszítéseinket. Néhány éve a nulláról álltunk fel, rendezettek a viszonyok Szombathelyen, nincsenek tartozásaink, saját nevelésű futballistákat játszatunk, hat-hétezer ember tolong a Rohonci úti stadion lelátóin meccsenként. Úgy látszik, ilyen csapatra nincs szükség az NB I-ben. Az MLSZ inkább egy olyan Felcsút mellett teszi le a voksát, ahol se tradíció, se stadion sincs. A Siófok pedig ahol 300 néző jár a mérkőzésekre az MTK fiókcsapatként működik. Persze, az élvonalból könyebb üzletelni a játékosokkal. A háttérben komoly erők mozogtak, kevés esélyünk volt a sikerre. Hiába van igazunk, egyszerűen nincs lehetőségünk arra, hogy a magyar labadrúgás mai viszonyai között ezt bebizonyíthassuk. Az MLSZ legalább annyira hibás a Dallos-ügyben, mint mi, ha nem jobban. A bajnokságot tisztességesen befejezzük, aztán majd leülünk tárgyalni a jövőről, a személyi kérdésekről a tulajdonosokkal, a játékosokkal is. Különben is, matematikai esélyünk még van a bajnoki címre.

- Megdöbbentem a döntés hallatán, úgy tűnik, a sportbíróság nem akarta összerúgni a patkót az MLSZ-szel, illetve a két erős lobbival bíró csapattal, könnyebb volt konfrontálódni a Haladással vélekedett dr. Czeglédy Csaba, Szombathely sportért is felelős alpolgármestere. Mindent megtettünk, amit lehetett, az utolsó pillanatig abban bíztam, hogy legalább 6 pontot visszakapunk, hiszen az MLSZ felelőssége elvitathatatlan ebben az ügyben más kérdés, hogy ez senkit nem érdekel. Jogorvoslati lehetőségünk már nincs, a témát le kell hogy zárjuk. Azonban nem adjuk fel, ha nem jutunk fel idén, jövőre ismét megpróbáljuk. Remélem, hogy a csapatot együtt tudjuk tartni, a nyáron pedig érkeznek Illés Béláék is, erősebben várhatjuk az őszi folytatást. Négy mérkőzés még hátravan, ha mindegyiket megnyerjük, talán okozhatunk még kellemetlen perceket a riválisainknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!