Csillagos játék a várszínházban

Kőszeg (öl) - Volt utcaszínház, megrendítő monodráma, könnyedebb kétszemélyes előadás - a héten pedig már próbál a 25 éves várszínház nyári társulata. Jordán Tamás ezúttal Csokonai-vígjátékot rendez. Az is bolond, aki...?

Ölbei Lívia

Az idei saját nagybemutató július 13-án - a 25. születésnap alkalmából - karcos-költői Csokonai-vígjáték lesz, A méla Tempefői - vagy Az is bolond, aki poétává lesz Magyarországban; egy nemzeti nemes játék két részben. A 25 éve kortárs magyar (történelmi) drámák bemutatásával színre lépő Kőszegi Várszínház bizonyos szempontból a kezdeteket is megidézi a darabválasztással. A vaskos humort és légies lírát könnyű kézzel elegyítő Csokonai Vitéz Mihály természetesen régóta klasszikus szerző - nyelvi bravúrjai, merész képei ma is elevenek -, viszont a várszínházi bemutató kedvéért a vígjátékot kicsit át kellett szabni. A szöveget Hamvai Kornél drámaíró és Lőkös Ildikó dramaturg vette kézbe, hogy a mai közönség számára is biztosan élvezetes és érthető legyen. Azt a szituációt meg nem nehéz elképzelni, hogy a szegény ifjú költő, Tempefői, az adósok börtönének kapujában próbálja meg előteremteni a pénzt kötete megjelentetéséhez. Szponzort keres. (De mi az, hogy verseskötet?) A címszereplőt a budapesti Katona József Színház Jászai-díjas - szombathelyi születésű - fiatal művésze, Fekete Ernő játssza. Szintén először csatlakozik a kőszegi társulathoz a nemzet legújabb színésze, Bodrogi Gyula: Szuszmirnak, gróf Fegyverneki bohó kelefaktorának szerepében. A grófban Epres Attilát üdvözölhetjük, aztán itt van Botos Éva, Sipos Vera, Hollósi Frigyes, Bezerédi Zoltán, Spindler Béla, Marton Róbert, Mészáros Tamás, Újvári Zoltán, Horváth Ákos. Fellép a komplett Sebő zenekar.

És ha kimondjuk, hogy a semmi ágán ül szívem vacogtatóan gyönyörű, józsefattilás fordulatát ismereteink szerint először Csokonai vetette papírra, akkor mindjárt még egy vékony, de nagyon erős szállal összekötöttük Tempefőit, Csokonait és Sebő Ferencet - és mindannyiukkal Jordán Tamást. (Nézik, nézik a csillagok.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!