Hát legyen Rák

Kissomlyó - Az alig háromszáz lelkes faluban nyolcadik alkalommal rendezték meg a Rák fesztivált. A három nap alatt koncertek, főzőverseny, kiállítás és számos kaland várta a fesztiválozókat.

Nagy Ildikó

A Klubudvarban főzőverseny, Győző bátyánk Jókai-bablevest készít, a csipetke tésztájába petrezselymet és bazsalikomot aprít, nagyra értékelendő cselekedet ez egy férfitől. A huszonéves Barbara- aki amúgy egyik európai nagyvárosból a másikba röpköd térképészként - úgy hártyázza a szürkemarha húsát, hogy azt fejkendős dédnagymamák is megirigyelhetnék. A bográcsokban rotyog a paprikás lé, de hiába az ötször sok liter gulyás, az utolsó cseppig elfogy mind. A kocsmaudvar fái alatt a csengődi Szekeres-lányok gitároznak, énekelnek. Aztán befut Rézi, a Síkmosoly egyesület egyik erőssége: mezítláb, szalmakosara alján maréknyi fémpénz csörög. És jön vele Tisza Zsuzsa, a gyerekkori barát, a soproni antikvárium-borárium tulajdonosa, aki arról (is) híres, hogy minden eladott könyvet szép, régi újságpapírba csomagol. (Talán azért macerál annyit a csomagolással, hogy közben elbúcsúzzhasson a könyvtől?) Igen, ő is emlékszik, mi vittük el azt a Kosztolányit, a kedvencét, lám, lám, tényleg kicsi a világ, ráadásul épp itt, ebben a kis faluban van a közepe. Közben megéhezünk, Zoli szól, hogy van öt kiló krumpli, ha valaki megpucolja, ő megfőzi... Előkerülnek a kések, bicskák, hullik a krumplihéj, persze nem szemétre, Rézi hazaviszi a lovaknak, állítólag imádják.

És itt vannak a motorosok Veszprémből, veterán csodáikra felkéredzkedhet bárki, szívesen gurulnak vele a környéken. No és az off road-osok, fura terepjáróikkal, köztük egy újabb ismerős: a sárvári Zarowny Ferenc, aki egy GAZ üléséből integet, hogy ugorjunk fel. A kezdet se könnyű, de a legrémisztőbb, hogy nincs kiszállás, irány a pálya, meredeken le, meredekre föl, sikítozás, kapaszkodás, nem is olyan rossz, sőt! Igen, ez is a fesztivál!

A Kossuth utca 25-ben kiállítás nyílik. A fesztivál huszonéves elindítója, Horváth Győző vette meg a régi parasztházat, most újítgatja, ajtaja még nincs, de nem is baj, a gerendára szegezett lenge fehér vászon gyönyörű. Odabenn varázslat: Edőcs Márta üvegei, Kiss Virág kerámiái, Bősze Eszter szobrai, Lovagi Milán fotói és Pénzel Peti festményei mellett a textiles Győrfi Judit és a famániás házigazda, Horváth Győző alkotásai kacsingatnak egymásra az alkalmi tárlaton.

Az este ismét a zenéé: a Lost Future, a celldömölki Stand Up Comedy, a több zenekarból verbuválódott Kövér Potkány és a Má Verté váltja egymást. Saját szerzemények, rock-örökzöldek és egy kis agrárrákendról . A szünetben Novák Viki és Horváth Zoltán tüzeli fel a közönséget: Viki hastáncos, Zoli tűzzsonglőr, együtt ketten tűztáncos-has-zsonglőrök. Későre jár. Aludjatok nálunk, van hely bőven, mondják sokan sokaknak, és a tornácos parasztházak tisztaszobáiban előkerülnek a hálózsákok.

Vasárnap ismét főzőverseny, ezúttal paprikás krumpli a menü. A borgátai, valamint kemenespálfai szakács - Laczi Csaba és Pethő Tibor- és segítőik kóstolnak, aztán kiderül, hogy Góczán Győző és csapata nyerte meg a görögországi apartmant, egy hétre. A sátor alatt Bakai Marci, a Club Era hegedűse játszik, azt hiszi, csak a maga örömére, pedig dehogy: már mindenki tátott szájjal figyeli. Egy gitáros is beszáll, a lányok énekelnek, közben osztják a paprikás krumplit. Örömzene, örömebéd, örömünnep. Kissomlyón, a Síkmosollyal. Július huszonkettedike van, a Rák havának utolsó napja...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!