Lélekben társak

Hogy melyek azok a jellemzők, amelyek alapján egy adott zene jazz, valószínűleg és szerencsére pontosan nem meghatározhatók. Keith Tippett és Julie Ti ...

Mórocz Zsolt

A Nádasdy-vár díszterme csordultig megtelve, a színpad mögött a padlóról világító vörös reflektorok pedig éppen annyit sejtetnek csupán a félhomályosra sötétített terem évszázados freskóiból, hogy leginkább egy David Lynch-film misztikus környezetében érezhetjük magunkat. Az első felcsendülő zongorahangok, és Julie Tippetts fantasztikusan testes, szinte tapintható hangja aztán feledtetik a terem fojtogató forróságát és indul az utazás. Keith Tippett a hangszerből olyan hangzásokat csalogat elő (a húrjaira helyezett kövek és különböző azonosíthatatlan formájú tárgyak segítségével), amilyeneket a legkevésbé kötnénk egy zongorához. Felesége helyenként szavak nélküli sóhajokat lebegtet, máskor szaval, ismét máskor az ír népdalok világában gyökerező dallamokat énekel.

A bő egyórás koncert vastapssal zárul, a közönség láthatóan azonosult a házaspár világával, igazolást nyert a duó neve, Tippették a legmélyebb értelemben társak lélekben.

(Keith Tippett és Julie Tippetts - a Couple in Spirit - a Bartók Fesztiválon, a Budapesti Filharmónia Kht. és a Kossuth Lajos Művelődési Központ szervezésében a koncertezett Sárváron.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!