Sodródó falevél

Nemeskeresztúr - Bertha Bulcsu emléktáblájának megkoszorúzása után június 29-én délután állandó kiállítás nyílt a polgármesteri hivatalban az író tiszteletére. Az ünnepen a falu fiataljai és a jánosházi zeneiskola növendékei adtak műsort.

Merklin Tímea

- Nem szokatlan Vas megyében, hogy ilyen kiállítás nyílik, mint itt Nemeskeresztúron, de az itt élők számára rendkívüli esemény. A megújult csöngei Weöres-emlékház és a megújult ostffyasszonyfai Petőfi-emlékház sorába illik Bertha Bulcsu emlékkiállítása, ami azt is jelenti, hogy újabb állomással gyarapodott a Vas megyei irodalmi emléktúra útvonala - mondta dr. Bokányi Péter a megnyitón. - Nekem Bertha Bulcsu 25 éve kedvenc íróm. Ha irodalomtörténészként nézem a Bertha Bulcsu-jelenséget, azt mondhatom, hogy egy furcsa sorsú nemzedék tagja; azoké, akik a 30-as években születtek, és úgy él-ték végig a huszadik századot, hogy valóság- és igazságszerelmesek lettek. Pályájuk csúcsa a 70-es, 80-as évekre esett. Az a valóságirodalom , amit Bertha Bulcsu is művelt, ma nem tartozik az irodalmi kánonok közé, nem preferálják. De az el nem fogadásnak nincs más oka, csak irodalomszemléleti kérdés. Ez a kiállítás egy kicsit gesztus a valóságirodalom felé is. Heroikus vállalkozás egy ilyen kis falu részéről, hogy vállalta: megépíti és fenntartja ezt a tárlatot.

A kiállításon Bertha Bulcsu portréit láthatjuk körben a falon, időrendi sorrendben, a karrierje alakulását követve: látjuk a vagányul cigarettázó fiatalembert, az oknyomozó riportert, a családapát, az írót, amint II. János Pál pápával találkozik. A tárlókban található régi fotók mutatják itt töltött gyermekéveit (például amint biciklizni tanul), amire mindig nagyon boldogan emlékezett vissza. Látjuk nagyszüleit, akik itt éltek, egy kuriózum értékű kéziratot 1955-ből: egy vers, amit a Petőfi Irodalmi Múzeum adott a tárlatba, ez egy igazi műtárgy, ráadásul kevesen tudják, hogy Bertha Bulcsu költőként indult. Az egyik tárló játszik a valósággal: a fotókról megelevenedik a 40-es évek Nemeskeresztúrja, egykori alakok, a postás, a tanító, akik bekerültek Bertha Bulcsu novelláiba; itt vannak kinyitott könyvként ezek a novellák. Elolvashatjuk Gyurkovits Tibor szövegét, amit az emléktábla-avatásra írt a falu emlékkönyvébe, de azt a Vas Népe-cikket is, ami az egyetlen nemeskeresztúri író-olvasó találkozóról tudósít. A kiállítás többi része az életműre mutat rá: a számtalan kötet között legismertebb műve A kenguru. Az egyik tárlóban az özvegy, Nagy Franciska ajándékai Bertha Bulcsu íróasztaláról: írógép, pipa, hamutartó, ceruza, és az utolsó megbontott dohányzacskó.

Szép József polgármester zárszóként elmesélte, hogy már évek óta szerette volna a falu ezt a kiállítást létrehozni; sok segítséget kaptak, különösen dr. Bokányi Pétertől, akinek köszönetképpen egy Kamper Lajos-grafikát ajándékoztak. Ugyanilyet kap majd Bertha Bulcsuné Nagy Franciska, ha majd augusztusban eljön (most betegség miatt maradt távol).

- Mindenkinél, ahova mentem, nagyfokú szeretettel és támogatással találkoztam. Majdnem a semmiből hoztuk létre ezt a kiállítást, és rövid időn belül szeretnénk bővíteni - mondta a polgármester. - Nemeskeresztúr Bertha Bulcsu révén került be a magyar irodalomba. Ez a nap kétszeres évforduló: 25 éve járt itt, és 10 éve halt meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!