Fogas kérdés: hogyan ápoljuk?

Megyei körkép - Választható színű szabályzó gyerekeknek, lassan divatját múlt fogékszer felnőtteknek, műfogsor az idősebbeknek. Fogügyi szájbarágó.

Rába Adrienn

Amerikában olyannyira divatba jött a fogszabályozó, hogy már azok is hordják, akiknek egyébként nem lenne szükségük rá. Minket ez a divathullám egyelőre nem ért el: a magyarok csak indokolt esetben hordanak fogszabályozót. Egyre többen vállalják az igazítás tortúráját, de nem a fogszabályzóért magáért, hanem az általa elérhető ép és szép mosolyért. A társadalmi elfogadtatás alapfeltételévé vált a jó fellépés.

A gyerekek általában szívesen válogatnak a vidám, színes gumikarikák közül, akit azonban zavar, ha látszik a fogszabályozója, az kérhet kerámiából, kristályból, áttetsző műanyagból készült rögzítő talpakat. A feszítődrótot viselő felnőttek száma egyébként évről évre nő. Ez sem a divat miatt van: társadalmi érvényesülésüket vélik elősegíteni rendezett mosolyukkal.

A fogszabályozó tehát Magyarországon még nincs ékszerként számontartva. Annál elterjedtebb - bár a szakemberek szerint máris kifutóban van - azonban a fogékszer. Aki szeretné, ha nem csak hibátlan fehér fogain törjön meg a fény, hanem egy apró drágakő, féldrágakő vagy bizsu is megcsillanjon, amikor nevet, néhány tízezer forintért a legtöbb fogklinikáról hazatérhet fogékszerrel. A metódus egyébként nem új, bár a módszer és a cél némileg megváltozott: az ókori egyiptomiaknál a gazdagság mutatója volt a feldíszített fogsor, míg manapság egyfajta divattrendbe illeszkedik.

A fogsor persze önmagában, drágakövek nélkül is lehet dísze az arcnak de csak a hibátlan, fehér. Aki szerencsés és rendesen gondozza fogsorát, annak ezzel nincs problémája, s már annak sem, aki genetikailag kevésbé jó fogazatot örökölt, vagy elhanyagolta ápolását: négy-öt éve (nem kis összegért) megoldja problémáját a kémiai fogfehérítés. Hosszú távon várható hatásairól, friss eljárásról lévén szó, még nem lehetnek tapasztalatok, s veszélyességéről vitatkoznak a fogorvosok (a paszta hatóanyaga hasonló a hipóéhoz), mégis egyre többen kérik ezt a szolgáltatást a rendelőkben.

Az örök piacvezető fogtechnikai szolgáltatás még mindig a műfogsorok készítése. Ezzel kapcsolatban sokkal kevésbé számít általában a divatosság és az esztétikai szempont, mint az, hogy mennyibe kerül. Pláne igaz ez, mióta a műfogsorkészítést a 60 év alattiak számára nem támogatja az állam.

Ha kíváncsi, hogy a vasi szakemberek milyen módszerrel rögzítik a fogékszert, és egyáltalán, hogyan vélekednek a fogápolás pillanatnyi hazai helyzetéről, itt megtudhatja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!