Birtokháborító rendőr, civilben

Szombathely - A fiával sétálgatott egy magán paintball-pályán, amikor a tulaj rendőrért telefonált, ő is beszólt az ügyeletre a kollégáknak, hogy nem kell kijönniük.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Birtokháborítást követett el a múlt hét végén egy szolgálaton kívüli rendőr. A sértett  bár nem tett feljelentést  furcsállja az eset körülményeit. 

N. G. a Kertész téesztől bérelt területen egy paintball- pályát üzemeltet. A pályát csak a bejelentkező csoportokkal előre egyeztetett időpontban nyitja ki, így múlt szombaton, amikor az Oladot Kámonnal összekötő úton autózott, meglepődve látta, hogy a bekerített, lelakatolt kapuval elzárt pályán egy felnőtt és egy gyermek sétálgat. Lehajtott az útról, begurult a kerítés mellé, dudált, ám mivel a bent sétálgatók nem reagáltak a jelzésre, kinyitotta a kaput, és behajtott a pályára. Ekkor felszólította, hogy hagyja el a területet, ám mivel  a férfi erre nem mutatott hajlandóságot, N. G. közölte vele, hogy kihívja a rendőrséget. 

"Nem kell ide rendőrt hívni, itt áll maga előtt", válaszolta a fiatalember, aki miközben a pálya bérlője tényleg bejelentette az esetet a rendőrségen, szintén betelefonált az ügyeletre, és tudatta kollégáival, hogy nem kell kijönniük a helyszínre, mert ő van bent a pályán. N. G-vel közölték is az ügyeletesek, hogy nem vonulnak ki a helyszínre, ha akar, menjen be ő a rendőrségre, és tegyen feljelentést. 


Hollósi Gábor szombathelyi rendőrkapitány érdeklődésünkre elmondta, hogy beosztottja tájékoztatta az esetről. A Szombathelyi Rendőrkapitányság állományába tartozó rendőr a Perint-parton sétált kisfiával, és elmondása szerint egy olyan részen ment be a pályára, ahol ki volt dőlve a kerítés. A rendőrkapitány ugyanakkor elismerte, hogy beosztottja birtokháborítást követett el. És elmondta azt is, hogy abban az esetben, ha nem kollégájuk lett volna az elkövető, kivonultak volna az ügyeletes rendőrök. Ám mivel az ilyen esetekben csupán a birtokháborítást elkövető személy igazoltatása a feladatuk, erre most nem volt szükség. 

A sértett az esetet követő 30 napon belül egyébként bejelentést tehet a polgármesteri hivatalban, ahol szabálysértési eljárást kezdeményeznek a birtokháborítást elkövető személy ellen. 

A szankció lehet  figyelmeztetés, de akár 30 ezer forintos bírság is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!