Gyerünk a moziba be

Egy remek ötlet az agórásoktól, s a Hot Jazz Band a Savaria mozi színpadáról fűtötte forróra a hűvös termet, miközben a vásznon Jávor Pál vetkőztette ...

Fodor Sándor

Az est ihletett pillanata az volt, amikor Bényei Tamás kicsikét hisztizni kezdett. Aki egyébként így tud trombitálni, bendzsózni és énekelni, annak alighanem megengedett némi nyűgösködés. Éppen a zenekaron belüli szekció, a Hungarian Banjo Kings virgázott, amikor elpattant egy húr. Bényei lejött a színpadról, előtte már lehalkíttatta az egyik lámpát, mert túl forrónak találta a rá eső fényt, most pedig levonult, hogy húrt cseréljen.

S akkor Szili Róbert gitáros belenyúlt Charlie Chaplin Smile című szerzeményébe. Érzelmes, már-már szomorú darab a nagy nevettetőtől, majdnem megható. Miközben a vásznon egy szerelmi dráma, a Halálos tavasz búcsújelenete, Jávor Pál megrendült pillantásával. Ilyet csak a véletlen tud, ami soha nem lehet véletlen.

Ne legyünk persze igazságtalanok, végtére az estét Bényei Tamás juttatta el oda, ahová eljutott, három ráadás után sem nagyon akarta elengedni a szombathelyi közönség a Hot Jazz Band-et. Amikor az Oly jól csúszik ez a banánhéj vidámsága elöntötte a termet (miközben gyerekkoromból fölrémlett a vulgárisabb kriptában zörögnek a halottak, egymás tyúkszemére taposnak verziója) nyilvánvalóvá vált, hogy annyi vidámság és annyi szeretet van ezekben a dalokban, hogy nem lehet tőlük szabadulni. A szövegek tapintatosan évődők, ehhez jön Bényei sármírozó, kicsikét affektált éneke és a mindent elsöprő swing.

Két dolog mégis furcsán és váratlanul belenyilall az emberbe. Az egyik, hogy úristen, azért az a régi Budapest, a mulatóival és a dzsessz-bandjeivel, a fantasztikus filmekkel, amikben a szerelmes leveleket - hála az európai forgalmazásnak - olykor svédül írták. A másik, hogy szintén úristen, ennyi örömből és szeretetből miként válhatott vak, otromba gyűlölet és értelmetlen háború.

Volt itt minden. A Hyppolit andalgása - Köszönöm, hogy imádott -, Kabos Gyula szeretnivaló szuszogása - A bankban nincsen betétem -, de még Mézga Géza is tiszteletét tette egy fergeteges ráadásban. Már nem volt mese, újabb és újabb ráadás következett, s Bényei Tamás a végén még rárakott egy lapáttal, amikor Győzike modorában szólaltatta meg a Cigánykaraván kocsiján ül egy lány kezdetű jóslatot.

Egyszerre minden a helyére került, lámpák, siker, húrok és taps. De hogy lett ebből egykoron gyűlölet?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!