A templomfalon

Szombathely - A ferences templom falán található Utcagaléria tárlóit hétfő óta új képek népesítik be: erdélyi utazások, szegény sorsú gyerekekkel való találkozások emlékei. Egy 24 tonnás rakományt idén húsvétkor vittek el az erdélyi gyerekekhez

Merklin Tímea

- Hidegen fújnak a szelek, azok nem jót jelentenek - idézte Sebestyén Márta énekét a professzor az utcán állva, mikrofonnal a kezében, a járókelőket is megszólítva.

- A gyerekekre nézve különösen rosszat jelentenek a hideg szelek, hiszen őket fagyasztják. Alakult egy kisebb, újabb lelkes csapat, amely gyűjtést rendezett a szegény sorsú gyerekek számára, elvitte a helyszínre, és hozta ezeket a fényképeket. Talán megakad egy-két olyan ember szeme ezen a kiállításon, aki szeretne, aki tud segíteni. Mennyi mindent kellene még tenni, hogy ezek a gyerekek ne börtöntöltelékek, ne prostituáltak legyenek, és ne legyenek kiszolgáltatottak egész életükben. Ezek a fotók szándékosan kerültek a ferences templom falára.

A gyermekvédelmi tevékenységet is folytató Szent Ferenc Alapítványt 1993-ban hozták létre Erdélyben, 2002-ben Magyarországon. Jelenleg közel másfél ezer gyermeket nevelnek negyven helységben.

A lassan egyesületté formálódó Kézfogás a gyermekekért baráti társaság az elmúlt két év alatt, mióta megkezdte működését, már jó néhány gyermekvédelmi központot meglátogatott. Nemcsak Déváról hoztak fotókat, hanem Torockóról, Tusnádfürdőről, Csobánkáról, Szovátáról is. Ezek az utak természetesen mind a magyarországi gyűjtések nyomán szerveződtek. A képek bemutatják az Erdélyben dobozokat bontogató gyerekeket, a teherautót, amint megáll egy lerobbant épület előtt, és épp rakodják ki belőle a sok adományt. (A baráti kör húsvétkor például kamionnal vitt ki egy 24 tonnás rakományt, amiben volt minden, ami a normális élethez kell.) Látjuk a fotókon a gyerekeket, amint ebédelnek, amint vidáman lógatják a fejüket, a hajukat át a kerítésen. Látjuk a kezeket, amint átveszik a konzerveket. Fotó készült Szászvárosban egy játszótéren, ahol minden fajáték törött, korhadt. A baráti kör új célja e játszótér a rendbetétele.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!