Rántott hal a bölcsiseknek

Megyei körkép - Negyvenből huszonhárom főzőkonyhánál nem volt minden rendben - derült ki a fogyasztóvédelmisek tavalyi vizsgálatából. Az alapanyagok eredetétől a tároláson át a szállítási technikáig fordultak elő hiányosságok. Az egyik menzán a bölcsiseknek halat rántottak, és megesett, hogy a tojást szállító termelőnek tyúkjai sem voltak.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Nyugat-Dunántúli Fogyasztóvédelmi Felügyelőség szombathelyi kirendeltségének szakemberei tavaly a főzőkonyhákon ellenőriztek. 

Szakvállalat által működtetett, önkormányzati és saját kezelésű (alapítványi, egyházi) konyhákat vizsgáltak meg. 

Két konyhán nem tudták igazolni az áruk eredetét, s találkoztak olyan esettel, amikor egy árubeszállító őstermelő valótlan adatokat állított az általa hozott tojásról. A termelőről  kiderült, hogy saját tyúkjai sincsenek, így azt sem lehetett tudni, hogy honnan származnak a tojások, melyek magukban hordozhatják az ételmérgezés és a szalmonella betegségét is. 

Ami a raktározási körülményeket illeti, találkoztak tiltott lefagyasztással: egy főzőkonyhán, a maradék virslit  megpróbálták úgy megmenteni, hogy betették a fagyasztóba. Hét alkalommal lejárt szavatosságú termékek forgalmazásával szembesültek.

Olyan helyen is jártak, ahol a bölcsödések, az általános iskolások és a szakmunkásképzősök ugyanazt a menüt kapták. Aznap például rántott hal volt az ebéd, ami a kicsikre nézve még veszélyes  is lehet. 

További részleteket ide kattintva olvashat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!