Frusztrációból született könyv

Szombathely (ra) - Statisztikai adatokat összegyűjtő és kombináló elemzés született a mai Magyarországról. Pogátsa Zoltán könyve egy frusztrált, depresszív ország kor- és kórtüneteiről szól.

Rába Adrienn

- Ez a könyv tulajdonképpen egy kísérlet - mondta a könyvbemutatón a szerző, aki a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának munkatársa. Közönsége jellemzően főiskolásokból állt. - A vezető közgazdászok és szociológusok nem írnak a mai Magyarországról, alig készül ilyen mű, mert azt mondják, nincs rá kereslet. Nyugaton ez nem így van, ott több polcnyi hasonló könyv sorakozik az üzletekben, és esténként vitaműsorokat rendeznek a témáról, nagyjából a mi Győzike-show-nk helyén. Talán ezt is átvesszük majd idővel. Ha a könyvemből háromszáz példány elkel, már nullszaldós lesz a vállalkozás, ami azt jelenti, hogy van már piaca a dolognak. Akkor következhet a hazánk unióhoz való viszonyát taglaló következő elemzés.

Ez a könyv Magyarországról szól. Arról, miként lett a kilencvenes évek elején éltanulóként számon tartott országból depresszív, leszakadóban lévő. Mert így alakult - ez tény. Alátámasztják a nemzetközi kimutatások. Két éve kitartóan távolodunk az uniós átlagtól, ami a bruttó hazai termék (GDP) mennyiségét illeti - ebben egyedülállók vagyunk az új tagállamok között. Eladósodásunk mértéke is meghaladja a régióba tartozó országokét, és bizony egyre határozottabban érzékelhető a foglalkoztatási válság, bár nem vagyunk hajlandók beszélni róla.

Dr. Pogátsa Zoltán szerint napjainkban három tekintetben is válságos a helyzetünk: állami, gazdasági és társadalmi téren egyaránt. Az állam azért, mert megrekedt a nyolcvanas évek szintjén, nem hatékonyságelvű, nem történt meg az államreform - jelenlegi formájában viszont hosszú távon fenntarthatatlan. A problémák alapvető gyökere az elhibázott foglalkoztatáspolitika, amit súlyosbít a lassú közigazgatás, a bonyolult és gyakran változó adópolitika, ami elbizonytalanítja a gazdaság szereplőit. Az uniós pénzeket egészen a közelmúltig nem sikerült eredményes fejlesztésekre fordítani, és az, hogy az ország vezetése minimális konszenzusra sem képes, megakadályozza a fejlődés lehetőségét. A gazdasági válság megoldására mostanában divat adócsökkentési tervezetek gyártani - a közgazdász-szociológus szerint ez nem lehet eredményes. A gazdaság reformját a foglalkoztatáspolitikánál kéne kezdeni, amihez megfelelő oktatáspolitikára is szükség lenne, és erős magyar tulajdonú nagyvállalkozásokra, hogy a profit az országban maradjon. A társadalom válsága az előző két probléma egyenes következménye. Egyfajta kétségbeesett bénultság jellemzi ma Magyarországot, mondta dr. Pogátsa Zoltán. Érezzük, hogy valami nincs rendben, de még nem tudjuk, hogy is kéne változtatnunk rajta.

- Az emberek már nem hisznek a politikusokban, nem hisznek magukban és abban sem, hogy jobb jöhet.

Túlélés-orientált, racionális, a szerzés öröme szerint élő emberek vagyunk. Együttműködésre való képtelenségünk egyelőre megakadályozza, hogy visszatérjünk kezdeti üdvöske pozíciónkba. A változás azonban csak idő kérdése - a kutató szerint. Ha egy depressziós vagy egy alkoholista felismeri, hogy baj van, az gyógyulásának első lépése lehet. Márpedig tudatosulni látszik bennünk a baj. Utána pedig a tényleges reformok időszaka következik...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!