Orosz mesterek

Szombathely - Talán már a mesterképzésre jelentkezők is haszonnal forgathatják azt a kötetet, amelynek bemutatóját a SEK Szláv Filológiai Intézete - benne az orosz tanszék - szervezte.

Ölbei Lívia

A LHarmattan Kiadó gondozásában megjelent kétnyelvű (angol, orosz) kötet széles körű nemzetközi egyetemi együttműködés eredménye: megszületéséhez hozzájárult a Savaria Egyetemi Központ Szláv Filológiai Intézete és az ELTE Orosz irodalom és irodalomkutatás című doktori programja. A szombathelyi könyvbemutatón Peeter Torop professzor hangsúlyozta: rendkívül fontosnak tartja, hogy az együttműködés ma már elsősorban nem intézményi szinten, hanem eleven hálózatot létrehozó személyes kapcsolatokban, diskurzusokban valósul meg, egyúttal utalt arra, hogy éppen a hálózatos kapcsolatépítés számolja föl a különbséget - a méretkülönbség jelentőségét - kis egyetemek és nagy egyetemek között.

Peeter Torop egyébként tíz éven át vezette a Tartui Egyetemen a Jurij Lotman által alapított szemiotika tanszéket. A tartui volt a világ első egyeteme, amely szemiotika tanszéket hozott létre, emlékeztetett az időközben az egész világot meghódító jeltudomány megalapozásának kezdeteire a könyvbemutatón Kroó Katalin, hozzátéve, hogy Jurij Lotman többnyire orosz szépirodalmi anyagon mutatta be elméleti kutatásainak eredményeit - ennek pedig akár a frissen megjelent, sok izgalmas és továbbgondolásra érdemes kutatási eredményt fölmutató kötetre nézve is fontos következményei vannak.

Ahogy Peeter Torop a könyvbemutatón hangsúlyozta: a tartui-moszkvai szemiotikai iskola mindig is nagy érdeklődést mutatott a történelem, a történetiség iránt. Az európai irodalom pedig elképzelhetetlen az antikvitás több mint 2000 év távolában gyökerező kultúrája nélkül: máig belőle táplálkozik. De minden (nemzeti) irodalom kialakította a maga saját(os) viszonyát, dialógusát a klasszikus ókori irodalommal, az antikvitással. A frissen megjelent kötet tizenkilencedik századi orosz mesterek - pl. Puskin, Gogol, Dosztojevszkij, Turgenyev - szövegeiben keresi és találja meg a szerteágazó, sokfelé mutató antik vonatkozásokat. A tanulmányokat magyar, kanadai, orosz, egyesült államokbeli és észt kutatók jegyzik.

A könyvbemutatón részt vett - nemcsak a Savaria Egyetemi Központ elnökeként, hanem a Szláv Filológiai Intézet vezetőjeként is - prof. dr. Gadányi Károly, aki ebből az alkalomból hozta nyilvánosságra: a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) támogatja az orosz, szlovén és horvát tanszék tanári MA-programját. Ez pedig azt jelenti, hogy hamarosan megkezdődhet a mesterképzés ezeken a szakokon. (Az ún. bolognai felsőoktatási rendszerben a hároméves alapképzés, a BA után következhet az MA-fokozat megszerzése.) Gadányi Károly elmondta: mindenképpen azon lesznek, hogy már az idén szeptemberben - vagyis a 2008-2009-es tanévben - megkezdődhessen az MA-képzés a szombathelyi SEK Szláv Filológiai Intézetében. Indulhat a mesterképzés a Savaria Egyetemi Központ Szláv Filológiai Intézetében

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!