Fő tér: könyvtér csütörtöktől

Szombathely - A budapestinél egy nappal korábban kezdődik és egy nappal tovább tart a szombathelyi könyvhét, amelynek szervezése idén visszakerült a Berzsenyi Dániel Könyvtárhoz.

Merklin Tímea

A Fő tér könyvtérré alakul át: nyolc pavilonban mutatják be kínálatukat a szombathelyi könyvesboltok (A-Z könyvesbolt, Bibliaiskolák Közössége, Gamma Bt., Jana Könyvesbolt, Líra Könyváruház, Talentum), mellettük a Vas megyei kiadók (B. K. L. Kiadó, Magyar Nyugat Kiadó, MG Kereskedelmi és Szolgáltató Bt., Savaria University Press, Városkapu Kiadó). A szerzők között Albert Tibor, Balogh József, Bauer Péter, Bognár Stefánia, Devecsery László, Koosán Ildikó, Lukácsházy Tóth Judit, Marosits József, Nagy János, Pfingstl Tímea, Pődör György, Széll Kálmán, Tamás Anikó képviselik magukat személyesen.

- A könyvhét 1995-től 1999-ig volt a könyvtár gondozásában, de a rendezvény 1952-es alapításától fogva szervezett az intézmény író-olvasó találkozókat - mondta Pallósiné dr. Toldi Márta, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója.

- Ahogy Supka Géza annak idején kitalálta: legyen vásári forgatag jellege a könyvárusításnak, úgy igyekeztünk, igyekszünk a Fő térre kivinni a könyveket, az újdonságokkal együtt. 2000-től a szervezés a Művészetek Házához került, a város felvállalta, mint nagy rendezvényt. Az Agorának most nem feladata a könyvhét, de segítenek: nem kell fizetni a Fő téren felállítandó színpadért, a székekért, a Művészetek Háza-beli öltözési lehetőségért, amit a fúvószenekar és a mazsorettek vesznek igénybe.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Egyesülete kereste meg Szombathely városát azzal, hogy remélik, itt is lesz könyvhét. A város a Berzsenyi könyvtárhoz fordult, hogy vegye ismét gondjaiba a programot; adott hozzá 300 ezer forintot. A többi a BDF saját költségvetéséből megy, illetve a könyvtárak összefogásával. Örömmel vállalták fel újra, hiszen az olvasás népszerűsítése úgy- is hozzátartozik mindennapi programjukhoz, a könyvhét pedig kiváló alkalmat ad az olvasókkal való találkozásra.

- Összesöpörtük az aprópénzeket. Hozzátettük az írószövetségi keretösszeget. Lesz rendezvénye a Siker Könyvtárnak is, hívnak vendégeket a könyvkereskedők. A városi pénzből készíttettük a plakátokat. Az összefogás nemcsak együttműködést jelent, hanem azt is, hogy olyan vállalkozókat kerestünk, akik a lehető legolcsóbban oldják meg a feladatokat, például a Fő tér hangosítását. A város azzal is támogatja a programot, hogy nem üzleti, hanem méltányos bérleti díjat kér a pavilonokért. A könyvkereskedők vállalják a szállítás és az összeszerelés terhét - mondta az igazgatónő. - Az Alexandra nem pakol ki, neki ez nem üzlet, de a kis kiadók meg akarják mutatni, hogy a könyv és az irodalom barátai, pedig ők sem tudják, megéri-e majd. Lesz egy külön sátor, amiben a vasi könyvkiadók mutatkoznak be, ide bevihe-tik a helyi szerzők is a könyveiket dedikálni.

Az országos ünnepi könyvhetek sorában az idei a 79., ezzel párhuzamosan a gyermekkönyvnapokat 7. éve rendezik meg. Így kerül ide például Lackfi János költő június 10-én délelőtt 10 órától.

Hat könyves vállalkozás, tizenkét író-olvasó találkozó lesz a könyvhéten Vas megyében Szombathely, Kőszeg, Celldömölk, Körmend helyszíneken. Érdekesség, hogy az egyik kereskedelmi rádió önként jelentkezett médiatámogatónak. A könyvtárigazgató azt reméli, hogy a könyvhétnek olyan érdeklődői is lesznek, akik nemcsak vásárolnak, de szívesen beszélgetnek is az irodalomba rejtett gondolatokról. Hiszen közönség nélkül nem tud megújulni ez az ünnep sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!