Nemzetközi repülőtér: népszavazással döntenének a megépüléséről

<b> Porpác, Vát </b> - Tovább folytatódik az éles vita a megyében építendő nemzetközi reptér ügyében. Váton helyi népszavazást szeretnének, Porpácon pedig lemondott a falu polgármestere. "Elszállnak" az ellentétek?

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Porpác legszélső házsorával párhuzamos lesz a leendő kifutópálya, ezért a befektetők a várható zajhatás miatt felajánlották a Dózsa György utca lakóinak, hogy új házakba költözhetnek. 

Hiába lobogtatta a lakók által aláírt opciós adásvételi szerződéseket egy fórumon a polgármester, az utcabeliek attól félnek, hogy kisemmizik őket.  A csatározások közepette a falu elöljárója, Boros Béla letette a lantot. A reptér miatt kialakult háborús helyzet vezetett oda, hogy 18 év után távozzon  posztjáról.Porpácon  a Dózsa György utca lakói attól félnek, hogy kisemmizik őket  Fotó: Angyal László

A vátiak több közmeghallgatáson a beruházás megvalósításához szükséges terület felvásárlási árát firtatták, illetve a működtetéssel együtt járó egészségügyi kockázatról érdeklődtek.

Ez utóbbit hangsúlyozta a helyi orvos, Balogh József is, aki a közmeghallgatáson tett ígéretének megfelelően elkezdte az aláírások gyűjtését egy helyi népszavazás kiírása érdekében. A faluban körülbelül hétszáz választópolgár él, a helyi referendum kiírásához a választók húsz százalékának az aláírása szükséges.

Vát polgármestere Bíró József továbbra is biztos abban, hogy a falu nagy többsége támogatja a repülőtér építését. Szerinte a település fejlődésének záloga a  beruházás.

További részletek a szombati Vas Népében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!