Csődben az Eybl, mégis megmenekülnek a dolgozók?

<b>Körmend</b> - Csődöt jelentett az Eybl Kft. osztrák anyavállalata, de az egyik magyar ügyvezető szerint egy újonnan létrejövő cég megmentheti a magyar érdekeltségeket.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Pénteken még  százhatvan, szombaton már kétszázharminc dolgozó elbocsátásáról nyilatkoztak az Eybl Hungária Kft. illetékesei, utóbbi hírt megerősítve Thomas Pohoralek ügyvezetője azt közölte: Körmenden hetven, Jánosházán száz, Lentiben és Nagykanizsán 30-30 fővel csökkentik az alkalmazotti létszámot. 

Az autóiparban jelentkező visszaesések cégünket is elérték  mondta laptársunk, a Zalai Hírlap munkatársának szombaton az Eybl Hungária Kft. ügyvezetője. Nyilatkozatában azonban egy szót sem ejtett arról, hogy az osztrák anyacég, az  Eybl International AG már egy nappal korábban csődöt jelentett. 

A magyar leányvállalat másik ügyvezetője, Csillag Balázs ma viszont megerősítette ezt, hozzátéve: ha az anyacég csődöt jelentett - ez egyébként megjelent az osztrák lapokban is, el lehet képzelni, mi vár a magyarországi érdekeltségekre függetlenül attól, hogy az adott telephely nyereségesen működik-e vagy sem. Csillag Balázs szerint  semmiképpen sem szabad megvárni az üzemek bezárását, azonnal cselekedni kell, hiszen ha elvesznek a piacok, szinte lehetetlen lesz újra megszerezni azokat.



A körmendi üzemben 70, a jánosházi telephelyen 100 dolgozónak készülnek felmondani Fotók: Szendi Péter

Legfrissebb információink szerint Csillag Balázs Bécsben már tárgyalóasztalhoz is ült az osztrák anyacég illetékeseivel. Ezt az ügyvezető megerősítette, majd kifejtette: egyelőre nem lehet megmondani, mi lesz a kimenetele a tárgyalásoknak, de az biztos: magyar és osztrák befektetők egy új társaság megalapításán fáradoznak, amely átvenné az Eybl piacait, s tovább foglalkoztatná a dolgozókat. 

Az idő azért sürget, mert folyamatossá kell tenni a termelést, máskülönben január 5-ét követően más beszállító után néznek a megrendelők. Ezért 5 millió euró saját tőkével még az idén megalapítják az új céget,  közben  folyamatosan  tárgyalnak az Eybl eddigi megrendelőivel a munka folytatásáról.

Csillag Balázs hozzátette: bírja  Bebes István és Szabó Lajos országgyűlési képviselők (előbbi Körmend polgármestere is) ígéretét, hogy  eljárnak a kormánynál egy megfelelő összegű háttérgarancia megszerzéséért.

Kapcsolódó dossziénk: 

A válág helyben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!