Hóátfúvások Vas megyében: több utat lezártak, akadozik az áramellátás (frissítve 11:10, képgalériával)

<b>Megyei körkép</b> - A megyében több településen hatvan órája nincsen áram. Az erős északi szél sok helyen komoly hóátfúvásokat okoz, hajnalban a Csipkerek-Kám közötti utat lezárták. Rengeteg autó csúszott árokba a jeges utakon.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Csütörtök délután hóátfúvás miatt lezárták a Kám és Sárvár, este Jánosháza és Karakó, míg hajnalban Kám és Csipkerek közötti utat. Vasvár térségében, Kám, Szemenye és Hosszúpereszteg környékén és Répcelaknál is hordja  a szél a havat. Sárvár és Celldömölk között több autó az árokba csúszott, személyi sérülés nem történt.

A  84-esen Dukánál mikrobuszt, míg  Beled és Répcelak között autókat szállító trailert húztak ki az árokból. Szentgotthárdnál egy személy súlyosan megsérült, amikor autójával villanyoszlopnak ütközött.



Gersekarát és Hegyhátsál közötti út napközben szinte járhatatlan volt. 



Az erős szél több helyen kidöntötte a hófogót. 

Az Őrség és a Hegyhát településein  különösen  nehéz a helyzet. Kedd este óta nincsen áram, néhol akadozik az ivóvízellátás. Akik a gázfűtésre való áttéréskor nem hagyták meg a fa- vagy a vegyes tüzelésű kazánjaikat, azok fűteni sem tudnak. 



 Bajánsenye, Kercaszomor, Hegyháthodász, Halastó településeken a kedd esti óráktól nincs áramellátás.

A  régióban hatezren maradnak éjszakára áram nélkül, Gersekarát térségében aggregátort használnak. A hálózat megközelítése több helyen gondot okoz. A falu határában közel hatvan, betonból készült villanyoszlop dőlt ki vagy tört ketté, vezetékek szakadtak le.  Szerdán délutánra sikerült olyan lánctalpas járművet szerezni, amelyik meg tudja közelíteni a felázott, sáros talajon is az oszlopsort. 



Az első kidőlt oszlop felállításánál mi is ott voltunk. Fotók: Benkő Sándor

Az áramszolgáltató alvállalkozói reggel nekiláttak a munkának. Utat  alakítottak ki, amelyen el lehet jutni az oszlopokhoz. Emberfeletti erővel dolgoztak a fagyos hidegben, hogy az érintett település lakói minél hamarabb áramhoz jussanak. Holnap hajnalra megpróbálják helyrehozni a hibát.  

Herczeg Gyula, a település polgármestere hangsúlyozta, hogy a művelődési házban melegedőt alakítottak ki, a konyhában folyamatosan főzik a teát a határban dolgozók részére. Kiemelte, hogy az alapvető élelmiszerekhez mindenki hozzájuthat. A mélyhűtött árukat viszont elszállították az üzletből. Aggasztó, hogy a házak fagyasztóiban felengedtek és tönkrementek az élelmiszerek.


Kovács Ferenc, a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke elmondta, hogy csütörtökön 16 települést érintett teljesen vagy részlegesen az áramszünet. Bajánsenyén, Döbörhegyen, Felsőmarácon, Gersekaráton,  Halastón, Hegyhátsálon,  Kercaszomoron, Kisrákoson, Őrimagyarósdon, Őriszentpéteren, Pankaszon, Sárfimizdón, Szaknyérben, Szőcén és Viszákon kedden este óta nincs áram, részleges áramszünetre Gyanógeregyén, Olaszfán, Oszkón kell számítani. Jánosháza  egyes részein pedig nincs közvilágítás. 

Apátistvánfalva és Halogy magasabban fekvő területein volt   átmenetileg, egy-két órás nyomáscsökkenés, vízhiány.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!