A helyes ülés a jó lovaglás titka

<b>Kőszeg</b> - Szálljon, röpüljön az a ló, kiáltotta Szokola Csaba lovasedző, díjlovagló válogatott kerettag tegnap a kőszegi evangélikus mezőgazdasági szakközépiskola tangazdasagának fedett lovardájában. A látványos edzés is az immár második alkalommal megrendezett Csekonics napok része volt.

Nagy Ildikó

A kőszegi Evangélikus Mezőgazdasági, Kereskedelmi, Informatikai Szakképző Iskolában lassan másfél évtizede képeznek lótenyésztőket, így a lótartással, lovaglással kapcsolatos ismeretek is a tananyag fontos részei. Ezért hát az sem véletlen, hogy épp a szakképző iskola bázisán jött létre 2007 február 22-én - napra pontosan Csekonics József születésének 250. évfordulóján - a Csekonics József  Kőszegi Lovas Egyesület. 

A magyar lótenyésztés megalapítójának számító, a mezőhegyesi és a bábolnai ménesbirtok létrehozójaként is emlegetett, kőszegi születésű Csekonics József nevét viselő egyesület célja a kőszegi lovas élet fellendítése, az iskolarendszerű, illetve azon kívüli lovasképzések támogatása, a lovas turizmus fejlesztése, lovastúra útvonalak kialakítása. Az alapítók a hagyományőrzést - így az iskola lovas bandériumának bővítését - is fontosnak tartják, de országosan elismert szakembereket felvonultató programok szervezésére is szívesen vállalkoznak- mondta el érdeklődésünkre dr. Szajkó István egyesületi elnök, aki szerint örvendetes tény, hogy a megyében működő 26 lovas egyesület tagjai is egyre nagyobb kedvvel és számban érkeznek a kőszegi rendezvényekre.

A második alkalommal megrendezett Csekonics Napok programja ismét érdekes csemegéket kínált a lovasoknak. Pénteken Sárffy Tamás tartott előadást az erőszakmentes lókiképzésről. (Ezt a módszert a Suttogó című filmből is ismerhetik olvasóink.) Dr. Drén Csaba lóegészségügyi állatorvos a lovak szervezeti szilárdságának állatorvosi vonatkozásairól beszélt, a díjlovaglás koronázatlan királyának számító Dallos Gyula  mesteredző pedig az ember, a ló és a sport kapcsolatát boncolgatta előadása során.

A tegnapi nap - a hagyományokhoz híven - látványos programmal telt: Szokola Csaba edző, díjlovagló válogatott kerettag délelőtt és délután ifjú lovasoknak tartott bemutató edzést. Igaz, nem a tervezett helyszínen, a havazás ugyanis a tangazdaság fedett lovardájába száműzte a lovasokat.

A kívülállók számára szigorúnak tűnő, ám a hozzáértők szerint remek stílusban oktató vallja, hogy a lovaglás alfája és omegája a helyes ülés, ezért aztán - ha kellett - tízszer is elmagyarázta a fiataloknak, hogy miért kell a vállat kiemelni, illetve a vádlikat hátraszorítani. Az ifjú lovasok - többségük a szakképző iskola diákja - már kora reggeltől az istállóban szorgoskodtak, hogy Parázst, Ficánkát, Huncutkát és társait is illően felkészítsék a szereplésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!