Egyre többen igénylik a VIP-szobákat a vasi kórházakban

<b>Szombathely, Körmend</b> - Extra kényelemben lehet részük a betegeknek a megyei és a körmendi kórházban, persze csak azoknak, akik meg tudják fizetni a VIP-kórtermeket.

Bajdó Bettina

A magyar kórházak alig több mint harmadában van lehetőség arra, hogy magasabb komfortfokozatú szobába kerülhessen a beteg, ha fizet. A térítés ellenében igénybe vehető szobák felszereltsége mindenütt eltérő. 

Az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) a közelmúltban felmérte a VIP-kórtermek állapotát, kihasználtságát. A felügyelet munkatársai 2008 utolsó két hónapjában három régióban kerestek fel hat intézményt szúrópróbaszerűen. Kiderült, hogy a betegek elhelyezésének körülményei igen változatosak. A vizsgált  intézményekben a VIP-kórterem túlnyomórészt egy, esetleg kétágyas szobát jelentett, külön zuhanyzóval és WC-vel. Az EBF szerint nem minden esetben volt egyértelmű, hogy  milyen pluszszolgáltatásokat vehetnek igénybe a betegek, s hogy a VIP-kórtermek mikor használhatók díjmentesen. Emellett a betegek tájékoztatása is hiányos.  

A Markusovszky kórházban jelenleg két VIP-kórteremben tudják elhelyezni a betegeket, a szobákat tavaly 150 napra adták ki - tudtuk meg dr. Káldy Zoltán stratégiai és minőségirányítási igazgatótól. Hozzátette: a különszobák a szülészeti osztályon találhatók, s a szülésen illetve a nőgyógyászati műtéten átesettek és családtagjaik vehetik őket  igénybe. A kórház szerződést kötött a magán egészségbiztosítási pénztárakkal is, így a tagság fejében is igénybe lehet venni a szolgáltatásokat. A VIP-szobák száma hamarosan bővül: heteken belül hat új szobát adnak át a sebészeti,  kettő újat pedig a belgyógyászati tömbben.



A körmendi kórházban tizenkét - kétágyas - VIP-szobában van lehetőség a betegek elhelyezésére Fotó: Kiss Teodóra

Dr. Németh Attila,
a körmendi kórház igazgatója elmondta, hogy az intézményük minden osztályán található VIP-kórterem, 12 kétágyas szobában tudják elhelyezni az extra kényelemre vágyó betegeket és hozzátartozóikat. Hangsúlyozta,  hogy a betegeket tájékoztatják a különszobákról, évről-évre egyre többen veszik igénybe a szolgáltatást. A szobákhoz külön fürdő is tartozik, mindegyikben van televízió, a   legújabbakban  klíma is. A szobák kihasználtsága a tavaly 26 százalékos volt.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!