Mozgalmas év előtt az Őriszentpéterért Egyesület

<b>Őriszentpéter </b> - Jó hangulatú rönkhúzást tartottak az Őrség fővárosában. A szereplők meghívást kaptak vendégszereplésre a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságától. A hagyományőrzők Szombathely Fő terén tartottak bolondos esküvőt.

Varga Nóra

Tavaly februárban hagyományteremtő szándékkal rendezték meg Őriszentpéteren a rönkhúzást, ekkor a művelődési ház a helyi civil szervezetekkel közösen nemes cél érdekében fogott össze. A rendezvényből befolyt összeget egy játszótér megépítésére ajánlották fel, amely gyereknapra el is készült. Már akkor is óriási sikere volt a rönkhúzásnak, sok helybeli jött el és öltözött be színes maskarába. Időközben megalakult az Őriszentpéterért Egyesület, amelynek tagjai a helyi kultúra felkarolását, támogatását tűzték zászlajukra. A szervezet megalapításához az adta az ötletet, hogy a kis falvak egymást segítve rengeteg rendezvényt tudnak évről évre életre hívni, megszervezni, ez a fajta tevékenység korábban hiányzott a kisvárosból. Őriszentpéteren meglehetősen nehezen lehetett az embereket egy-egy eseményre mozgósítani. Valamelyest javult a helyzet, személyes kapcsolatok kialakításával, ápolásával lehet az őrségieket megszólítani.

Az Őriszentpéterért Egyesület tagjai is bekapcsolódtak a rönkhúzás megszervezésébe. Fekete Lászlóné, az egyesület vezetője elmondta, hogy a gazdasági válság ellenére számos rendezvényt szeretnének 2009-ben életre hívni. Úgy gondolja, nem mindig pénz kérdése, hogy az emberek részt vegyenek egy-egy eseményen. Március hetedikén az egyesület színjátszó csoportja bemutató előadásra készül, egy új jelenettel állnak színpadra. A tervek szerint húsvét előtt, virágvasárnap Hegedüs Endre zongoraművész ad koncertet Őriszentpéteren. A városi gyermeknap sem maradhat el 2009-ben, az új játszótérre szerveznek érdekes és izgalmas programokat az apróságoknak a művelődési házzal karöltve. A környék amatőr színjátszóit szeretnék összehívni egy nyári estére, ahol különböző produkciókat láthat a közönség. Ősszel szüreti felvonulással kedveskednek a helybelieknek. Az még kérdéses, lesz-e disznóvágás, mert utoljára a vártnál kevesebben vettek részt a toron. Fekete Lászlóné kiemelte, a farsangi rendezvények és a szüreti felvonulás megszervezésébe, lebonyolításába társadalmi munkával segítenek be az egyesületi tagok.

- Az őriszentpéteri rönkhúzás jól sikerült, profi stáb dolgozott együtt, határozott, karakteres alakításokkal kápráztatták el a közönséget - tudtuk meg az egyesület vezetőjétől. - A helyiek aktivitását viszont hiányoltam, többen megnézhették volna a bolondos esküvőt. A szombathelyi rendezvényre óriási izgalommal készültünk, igazi csapatként oldottuk meg a feladatot, s mutattuk be a megyeszékhelyen élőknek e farsangi népszokást. A jelmezek ötletesek, figyelemfelkeltőek voltak. A hangulat jó volt, a járókelőket is sikerült bevonni a táncba, a mulatozásba, az éneklésbe - zárta szavait az egyesület elnöke.

Breszkócs Csilla, a művelődési ház vezetője örül annak, hogy a gyerekektől az idősebbekig minden korosztályt sikerült mozgósítani, továbbá az is örvendetes, hogy új emberek is csatlakoztak a vidám felvonuláshoz, s öltöttek maskarát. A szombathelyi rendezvényre a hóesés rányomta a bélyegét, ennek ellenére jó hangulatot varázsoltak a szereplők a megyeszékhely Fő terére. Hozzátette, hogy a rönkhúzásból befolyt összeget a rendezvény megszervezésére fordítják. A művelődési ház vezetője hangsúlyozta, a hagyományőrző programokat - májusfaállítás, szüreti felvonulás - mindenképpen megtartják 2009-ben is, ezek megszervezése nem jár óriási anyagi ráfordítással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!