Viták Jordán Tamás bérelt házának felújítása körül

<b>Szombathely</b> - Közel száz millió forintot költött 2008-ban a Szova Zrt. két, színészeknek szánt önkormányzati épület felújítására - az egyikben Jordán Tamás direktor él - , miközben 105 városi bérlakás rekonstrukciója elmaradt. Ha kíváncsi, hogy milyen házban lakik Jordán Tamás, kattintson!

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Úgy tűnik, kiverte a biztosítékot dr. Ipkovich György szombathelyi polgármesternél a múlt pénteki közgyűlésen elhangzott információ: a városban 105 bérlőre váró lakás azért áll üresen, mert azokat nem újították fel.

A város vagyonkezelő cégének, a Szova Zrt-nek a 105 önkormányzati bérlakást tavaly kellett volna felújítania, de a munkálatok elmaradtak. 

Jutott viszont pénz, közel 100 millió forint, két, színészeknek szánt önkormányzati tulajdonú épület rekonstrukciójára: az egyik a Gagarin utca 29. számú villa, ahol Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója lakik, a másik pedig a Hunyadi utcai MOP-házban kialakított lakás. 

Az előbbi, műemléki épület renoválásának első üteme 69 millióba, a MOP-ház felújítása pedig 27 millió forintba került. 

A Gagarin utcában minőségi bérlakásokat alakítottak ki, melyek piaci áron adnak bérbe, az egyik havi bérleti díja 130 ezer forint, ismertette a polgármester.

A polgármester mai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy kivizsgáltatja, van-e összefüggés a bérlakások felújításának elmaradása és a két ingatlan-beruházás között. Mindaddig, amíg nem ismeri meg a vizsgálat eredményét, nem hagyja jóvá a Szova Zrt. távozó vezérigazgatójának prémiumkifizetését. Több mint bruttó kétmillió forintról van szó.



Ilyen volt...



... és ilyen lett a műemlék épület, Jordán Tamás színház igazgató otthona Fotók: Szendi Péter

A Szova Zrt. élén január 31-ig a szocialisták bizalmi emberének számító Kovács Előd állt, a vezérigazgató munkaviszonya közös megegyezéssel szűnt meg, fájdalomdíja 12 millió forintos végkielégítés - járulékokkal együtt ez több mint 16 milliójába kerül a megyeszékhelynek -, amit a Szova Zrt. igazgatótanácsa zárt ülésen egyhangúlag szavazott meg neki. Erre a városi közgyűlés is áldását adta.

Dr. Nemény András az MSZP frakcióvezetője emlékeztetett rá, hogy tavaly a közgyűlés elé került a renoválás ügye. Akkor éppen a városvezetés utasította a Szova Zrt.-t a két ingatlan felújítására, az ehhez szükséges pénzt pedig átcsoportosítással oldották meg: a képviselők hozzájárultak ahhoz, hogy önkormányzati ingatlanok ablakcseréjének elmaradása az ára a 100 milliós felújításnak.   

A Fidesz-frakció nevében Marton Zsolt és Lazáry Viktor a színészlakások ügyének tanulságát is megvonták: a rövid távú politikai célokat nem szabad alárendelni a város működőképességének azzal, hogy ez a Szova Zrt. gondja, és majd megoldja.

A Szova Zrt. illetékesétől lapunk megtudta, hogy tavaly az üressé vált bérlakások helyreállítására - tehát nem felújítására - 58 millió forintjuk volt.   

Jelenleg azért több mint száz a  renoválásra váró lakások száma, mert májustól közbeszerzési eljárásban választják ki a kivitelezőket, ami lassítja az ügymenetet. Másrészt megsokasodott a bérlakásból kiköltözők, alacsonyabb komfortfokazatú lakást választók száma is, harmadrészt: a korábban fel nem újított lakások is vannak a száz között. 


Kapcsolódó dossziénk: 

Színház Szombathelyen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!