A szűcs arra vár, hogy meghúzzák a hegedűit

Szombathely - Szatmári László Gábor szűcsdinasztia leszármazottjaként ismert, faragott bútorokat állít ki, kevesen tudják, hogy hegedűket is készít.

Merklin Tímea

Koccintó pad elnevezésű faragott bútorjával szerepelt az Amator Artium országos képző- és iparművészeti pályázat megyei tárlatán Szatmári László Gábor, kinek mestersége: szűcs, a szőrmebundák és -sapkák készítése a mestersége. 

Az édesapjától tanulta, Szatmári Flóriántól, aki az ötvenes években népszerű, neves és módos ember volt Szombathelyen. A fiát először gimnáziumba adta, aztán mechanikai műszerésznek taníttatta. Gábor autószerelőként, karosszéria lakatosként dolgozott a katonaságig, utána, 1973-ban állt be az édesapja szűcs-műhelyébe segíteni, később önállósodott. 

A jól menő szakma tizenöt évvel ezelőtt kezdett tönkremenni, részben az állatvédők törekvéseinek köszönhetően, részben a turkálók, bolhapiacok megjelenésének, részben az öltözködési szokások megváltozásának. Ma már legfeljebb néhány sapkát rendelnek télire, egy-két régi bundát kell rendbehozni. 


- Volt, hogy karácsonykor zsomborban állt a pénz otthon számolatlanul, ma meg máról holnapra élek. Több szakmát ismerek, most a legtöbb a tudásom, és most élek a legnehezebben. Mindennap ki kell találnom, holnapra miből lesz pénz - meséli Gábor.

Az utóbbi időben régi bútorokat restaurált, innen tett szert a bútorművesség fogásaira. Mígnem maga is készíteni kezdett stílbútorokat. Másolatokat, igaz, de ebben a műfajban tökéleteset tud alkotni. Nála természetes a szobában a biedermeier szófa vagy íróasztal. Különösen büszke arra az intarziás barokk tabernákulumra, aminek titkos fiókjai központi zárral nyílnak-csukódnak. 



Szatmári László Gábor az utóbbi időben hegedűket farag   Fotó: Benkő Sándor

Néhány éve egy szerszámos ládát vásárolt a bolhapiacon 60 euróért. Csak a két kanálvéső többet ért az árnál, úgyhogy elhozta, nem is nézte, mi van a dobozban még. Otthon aztán kiderült, hogy egy komplett hegedűkészítő felszerelést tartalmaz. A sors egyszercsak a műhelyébe hozott valakit, aki ugyan nyers bőrök iránt érdeklődött, de a aztán kiderült: hegedűkészítő. 

A szűcs eltanulta tőle a szakmát, azóta hegedűket is farag. Most már csak arra vár, hogy muzsikusok is meghúzzák a hegedűjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!