Botrányos állapotok az Arenában! - Dermesztő hideg, műszaki hibák, többletköltségek és nincs mit tenni?!

<b>Szombathely</b> - Három éve adták át az Arena Savariát, de a létesítmény nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: a csarnokban a téli időszakban gyakran hideg van, a tető beázik. A panaszok egy részének orvoslására már esély sincs.

Peltzer Géza

Gond hátán gond...

A létesítményt üzemeltető Unihall Kft. már 2006 márciusában részletes hibalistával vette át a csarnokot. A lista legfontosabb pontja az volt, hogy mínusz öt Celsius- fok alatt egyszerűen nem lehet kifűteni a termet - tudtam meg Loksa László létesítményvezetőtől. Ennek az az oka, hogy a csarnok termikusan elbillent : a Hadnagy utcai, északi, észak-keleti rész mintegy négy Celsius-fokkal hidegebb, mint a ház nyugati oldala: ha a 2000 négyzetméteres küzdőtér öltöző oldali részén másfél méter magasságban 20 fok van, a Hadnagy utcai részen csak 16 fok.

Az épület fűtését korszerű számítógépes rendszer vezérli, nem is ezzel van a baj, hanem az épület szigetelésével, a nyílászárókkal, és azzal a szellőzőrendszerrel, amely a szabad, egyszer egy méteres nyílásokon át a kinti - akár mínusz tíz fűtetlen, nyáron a plusz 30 fokos hűtetlen - levegőt engedi be a küzdőtér alatti kétszer kétméteres keresztmetszetű alagútrendszeren keresztül a belső térbe. 



A műszaki árkon keresztül télen hideg levegô áramlik a csarnokba
Fotó: Benkő Sándor

- Dolgozóink nem győzik eltömni télen a réseknek nem nevezhető szabad nyílásokat, amelyeken keresztül a jéghideg levegő beáramlik az alagútrendszerbe. De ez sem megoldás, mert ekkor viszont nincs frisslevegő-utánpótlás - magyarázza a létesítményvezető. - Másutt is betör a hideg, mert nincs szélfogó a főbejárati, és a hátsó, vendégszurkolói bejáratnál sem, ráadásul a teraszra kivonuló dohányosok mögött sem záródik be automatikusan az ajtó, így a rendezvények ideje alatt, illetve azt megelőzően két órával kereszthuzat alakul ki.

- Nekünk éjjel-nappal fűtenünk kell, nem állhatunk le a melegszolgáltatással, hiszen óriási a benti levegő térfogata, hatalmasak a beton és üvegfelületek - húzza alá a létesítményvezető. Nyáron sem problémamentes az üzemeltetés, mert légkondicionálás ugyan van, de nagyon magas az elektromosenergia-igénye, és alacsony a hatékonysága, mivel a rendezvény létszámtól függő nézői által termelt hőtöbbletet, illetve a bejövő hőt ellensúlyozni kell. Ha nagyon meleg van, segít a hajnali órákban történő szellőztetés: a csarnok tetőszerkezetét megnyitva érünk így el 4-5 fokos hőmérséklet-csökkenést.

- Télen a csarnokban szükséges hőmérsékletet csak akkor tudjuk biztosítani, ha legalább nulla fok körüli a kinti hőmérséklet. Ekkor levegőt nem szívunk el, hanem csak befújjuk a meleg levegőt, összességében túlnyomást hozunk létre a termikusan nem zárt helyiségben. Ilyenkor 3-7-szeres plusz villamosenergia-többlet költséggel kell számolnunk, mivel a gépházaink 250-450 kW-nyi villanymotorral vannak felvértezve - folytatja a villamosmérnök és gépész végzettségű szakember. 


Lapozzon!

OLDALTÖRÉS: lap

"Jóhiszeműek voltunk..."

Amikor átvették a csarnokot, tavasz volt, nem volt még befejezve több minden az épületen, nem lehetett tapasztalatuk a kemény téli üzemszerű működtetést illetően. Szerződéseik szerint egy év próbaüzem mellett, a tapasztalataikat folyamatosan jelezve a tulajdonos város és a kivitelező felé, várták a megoldásokat a problémákra, de a mai napig számos pont még mindig nyitott.

- Jóhiszeműek voltunk, a hibákat többször jegyzőkönyveztük, és a mai napig folyamatosan jelentjük. Volt egy- és hároméves felülvizsgálat, a fűtési, épületszigetelési problémák ma is ugyanúgy fennállnak, mint átvételkor. Közben a gáz ára nyolcvan százalékkal, a villanyé közel negyven százalékkal emelkedett, a többletköltséget azonban nem tudjuk áthárítani senkire, csakúgy, mint a sportrendezvények alatt okozott milliós nagyságrendű szurkolói károkat, mivel a felelősség alól próbál mindenki kibújni - húzza alá a létesítményvezető. A problémák megoldása érdekében semmit nem tett a tervező, és a hibák okozta többletköltségeket nem kompenzálja sem a Szombathelyi Vagyonhasznosítási és Városgazdálkodási Zrt. (Szova), sem a kivitelező. 


Kilépünk az irodából, a földön előttünk jókora vízfolt.

- Ezekhez már hozzászoktunk, beázás - mutatja a tócsát a létesítményvezető. Hozzáteszi, nemrég a WC és a ruhatár úszott egy-egy csőtörés miatt, az első és második sorba szóló jegyeket nem tudják értékesíteni, mert a korlátok miatt nem látnának a nézők, a mobil lelátók kényelmetlenek, csak kézzel mozgathatók. 



A beázások ellen egyelôre vödrökkel védekeznek 


Lapozzon!

OLDALTÖRÉS: lapketto


Fáznak a nézők...


Fáznak a nézők...


Fáznak a nézők...

- Jogos a nézők panasza, amikor azt mondják, mindössze 15-16 fok van a csarnokban, ráadásul az ülések alatt egyáltalán nincs is fűtés - ismeri el a létesítményvezető. - Ha kint nulla fok alatti a hőmérséklet, csak aránytalanul nagy energiafelhasználással tudunk bent elérni egy-, esetleg kétfoknyi pluszhőmérsékletet. Ha rendezvény van, légbefúvással is rásegítünk a fűtésre, de sajnos a meleg levegő felfelé száll, így a tizenhárom méteres csarnok felső négy méterét fűtjük ilyenkor - teljesen fölöslegesen.

- Az Unihall tíz évre kötött szerződést a 60 ezer négyzetméteres terület üzemeltetésére, az épületek, kültéri pályák állagának megőrzésére a napi edzések, sportmérkőzések, más rendezvények koordinációjával. De a parketta - amely alatt éjjel-nappal megy a padlófűtés - a Hadnagy utcai oldalon már most kezd tönkremenni a hőmérséklet-különbség miatt.

Szerettük volna megkérdezni a város ingatlanvagyonáért felelős Szova Zrt. vezérigazgatóját arról, hogy vannak-e érvényesíthető garanciális követeléseik a kivitelezővel szemben, kifizetik-e az üzemeltető többletköltségeit. Ő nem kívánt válaszolni kérdéseinkre. 




A hibák többletköltséget okoznak
Fotók: Benkő Sándor

Megfagyhat a víz is...

Az üzemeltető véleményét igazolja a Budapesti Műszaki Egyetem szakértői vizsgálata is, amely fotók, infrafelvételek segítségével demonstrálja, hol szökik a meleg, hol vékonyabb a szigetelés a szükségesnél. A műszaki felmérés szerint mínusz 5 fokos kültéri hőmérsékletnél 0 fokosak a falak belül. Ha kint mínusz 10 fok van, benn akár megfagy a betonlépcsőre helyezett pohárban a víz. A 104 ezer légköbméteres csarnokban 18–21 Celsius- fok közötti hőmérsékletet kell biztosítani 1,5 méteres magasságban, de torna- vagy birkózóverseny esetén 23-24 fok az ideális. A felmérésből világosan kitűnik, hogy minden egyes plusz fok 5-7 százaléknyi többletenergiával biztosítható ideális állapotban, ha az ajtók nincsenek nyitva, ha a szigetelés megfelelő, és ha a gépészet túlméretezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!