Fel szeretne kerülni a térképre a falu

Káld - A település főutcáját szeretnék látványában átalakítani. Az EU-s pályázat segítségével hőszigetelő ablakokra lehetne cserélni a régieket, rendbe hoznák a házak homlokzatát, egységes kapukat, kerítéseket állíthatnának föl. Azaz varázsos hangulatú falukép jöhetne így létre, amely révén a község felkerülhet a térképre.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Kéttucatnyi lakóingatlan-tulajdonos kapott meghívást arra a keddi megbeszélésre, amelyen a község vezetői építész segítségével ismertették a közeljövő falumegújítási terveit. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtható támogatás falumegújításra és -fejlesztésre: a kiadások hetven százaléka szerezhető meg pályázat útján. 

Káldon a település főutcáját szeretnék látványában átalakítani. Itt található a község középületeinek zöme: a polgármesteri hivatal, a templom, a faluház. És jó néhány kertes családi ház. Az EU-s pályázat segítségével hőszigetelő ablakokra lehetne cserélni a régieket, rendbe hoznák a házak homlokzatát, látványában egységes kapukat, kerítéseket állíthatnának föl. Azaz varázsos hangulatú falukép jöhetne így létre az építész szerint, a község felkerülhetne a térképre. 

Simonics Pál polgármester az álmok megvalósítását segítő pályázatot vonzónak nevezte: a lakóházak megújításának 70 százalékos támogatottsága mellett  az örökségvédelmi pályázat a templom rekonstrukcióját, útfelújítást, zöldfelületek kialakítását teljes mértékben támogatja. Egy másik pályázaton a faluház bővítésére szerezhető pénz, s ezek így együtt egy teljesen új faluképet eredményeznének. 

A lakók némi szkepticizmussal szemlélték a saját ingatlanuk új arculatát bemutató skicceket: a látvány ellen nem is volt kifogásuk, viszont a költségvetés annál inkább elszomorította némelyiküket. Ötszázezertől egy-két millió forintig szóródtak azok az összegek, amelyeknek harminc százaléka terhelné a tulajdonosokat. Volt, aki első hallásra igent mondott a tervekre, mások biztosan elutasítják. 

Egy hölgy tavaly kitörő örömmel fogadta volna a lehetőséget, most azonban csak a fejét csóválta. Nemrég cseréltetett  ablakokat, egy hónapja elvesztette a munkáját, a megújításból rá eső mintegy nyolcszázezer forintot egészen biztosan nem tudná kifizetni. Az érintetteknek nem kellett dönteniük rögvest; egy hónapot kaptak arra, hogy otthon megbeszéljék a dolgokat. Ha a lakóknak  legalább a fele egyetért a falukép-megújítással, máris beadja a pályázatot az önkormányzat. 




Sólyom Miklós építész Simonics Pál polgármesterrel együtt próbálta meggyőzni a helybelieket a falumegújítás vonzó lehetőségéről
  Fotó: Benkő Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!